«Είναι πιθανότατα η τελευταία ελπίδα για όποιον πιστεύει ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι η ευρωζώνη”, δήλωσε καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών στο London School of Economics, Kevin Featherstone», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Aν ο Σαμαράς έχανε την εξουσία, δεν θα ήταν σίγουρο ότι θα βρισκόταν κάποιος άξιος να τον διαδεχθεί».
Ο Featherstone διετέλεσε άτυπος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και ήταν εις εκ των “σοφών” που προσκάλεσε από το εξωτερικό ο πρώην πρωθυπουργός για να συνδράμουν με τις γνώσεις τους στην προσπάθεια αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Υπήρξε οικονομολόγος της “σκληρής γραμμής” και, μεταξύ άλλων, με άρθρο του στην “Καθημερινή” είχε προτείνει εκτεταμένες απολύσεις.
Διατηρούσε καλή σχέση και με τον Κώστα Σημίτη αλλά και με άλλους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στο άρθρο του Bloomberg περιγράφεται όλη η πορεία του Αντώνη Σαμαρά, από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και τα διλήμματα που είχε να αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα.
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργία του, σημειώνει το δημοσίευμα, έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και έξι αγωνιώδεις εβδομάδες που η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της εκπαραθύρωσης από το ευρώ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Αρκετά μέχρι εδώ».
Σε έναν λόγο διάρκειας επτά λεπτών, είχε προειδοποιήσει τότε τους υπουργούς του να παράγουν έργο, μειώνοντας παράλληλα τους μισθούς τους κατά 30% . «Δεν με ενδιαφέρουν οι καλές προθέσεις. Θέλω αποτελέσματα», είχε πει τότε στο συμβούλιο της 21ης Ιουνίου που είχε μεταδοθεί από την κρατική ΝΕΤ.
ΟΤΑΝ Ο KEVIN FEATHERSTONE ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Απολύσεις στο δημόσιο πρότεινε με πρόσφατο άρθρο του, στην εφημερίδα Καθημερινή, ένας διαπρεπής καθηγητής. Το άρθρο “χάθηκε” εν μέσω των… πασχαλινών διακοπών, αλλά έχει τη σημασία του. Ο λόγος για τον Kevin Featherstone, καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του φημισμένου London School of Economics. Ο κ. Featherstone είναι ένας από τη χορεία των “διεθνών σοφών” που έχει προσλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου με αντικείμενο την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. Οι εισηγήσεις του εν λόγω καθηγητή προς τον πρωθυπουργό είναι αποκαλυπτικές: «Η πολιτική είναι θέμα επιλογών. Μια πιθανή χρεοκοπία αφαιρεί αυτήν την πολυτέλεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μια χρεοκοπία θα ανάγκαζε τους πολιτικούς να κάνουν αυτό που μέχρι στιγμής διστάζουν: να μειώσουν δηλαδή δραστικά τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο Δημόσιο», σημειώνει ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα, τονίζει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν πτοείται. Αντιθέτως, υπογραμμίζει: «η χρεοκοπία ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει κανείς στα χαρτιά».
Ο Featherstone προειδοποιεί πως «οι ξένοι –και η τρόικα– φοβούνται ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων εξαντλείται» παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσφέρει διαβεβαιώσεις στους διεθνείς επενδυτές με την πρόσφατη ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων.
Τονίζει ότι «για να μη φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα τώρα, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις σχετικές συζητήσεις» ώστε να πειστούν και οι αγορές και η τρόικα. ότι το γενικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι σοβαρό. «Το κράτος θα έχει την πολυτέλεια του χρόνου να συζητήσει τις απαραίτητες αποζημιώσεις και τα κίνητρα που θα παράσχει στους δημοσίους υπαλλήλους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάτι πολύ πιο ανθρώπινο από τις αδιάκριτες και μαζικές απολύσεις, οι οποίες θα επιβληθούν έπειτα από μια χρεοκοπία» καταλήγει ο καθηγητής Featherstone.