Αρθρο-ύμνο στον Έλληνα πρωθυπουργό φιλοξενεί το Bloomberg, επισημαίνοντας πως αν πέσει η κυβέρνηση του θα είναι αβέβαιο το μέλλον της χώρας.
Με εκτενείς αναφορές, το άρθρο παρουσιάζει την αποφασιστικότητα και τις κινήσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον περασμένο Ιούνιο: από τη δήλωση «Δεν με ενδιαφέρουν οι καλές προθέσεις», μέχρι την επιτυχία του να κάνει να σιγήσουν (τουλάχιστον προσωρινά) οι φωνές οικονομολόγων, επενδυτών και πολιτικών που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει το Bloomberg.
«Πιθανόν να είναι η τελευταία καλύτερη ελπίδα για οποιονδήποτε πιστεύει ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας εξαρτώνται από την παραμονή της στην Ευρωζώνη», δηλώνει ο Kevin Featherstone, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics. «Αν έπεφτε ο Σαμαράς, δεν θα ήταν ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί».
Ο Featherstone παρατηρεί ότι η εμμονή για τη διεξαγωγή εκλογών θα οδηγούσε τελικά στην μεγαλύτερη κατάρρευση του κομματικού συστήματος στη Δυτική Ευρώπη από το 1945 και μετά. « Αυτό ήταν ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Υπάρχει η αίσθηση ότι κάνει βραχυπρόθεσμους πολιτικούς υπολογισμούς. Κάποιοι τον βλέπουν ως οπορτουνιστή.Το άρθρο αναφέρεται στην πεποίθηση της Μέρκελ πως ο Σαμαράς θα έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Δεν λείπουν οι προσωπικές αναφορές: ο Σαμαράς ήταν πρωταθλητής στο τένις στα νιάτα του, προέρχεται από πολιτική οικογένεια, μπήκε στη Βουλή στα 26 του χρόνια, κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός, έχει κάνει μόνο τρια υπουργικά συμβούλια. «Δεν θέλει να αφήνει εκκρεμότητες», δηλώνει στο Bloomberg ο Ντίνος Αρκουμάνης του City University. «Δεν θέλει να τελειώνει τις συναντήσεις του χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις».
Η μεγαλύτερη πρόκληση του Σαμαρά είναι να κρατήσει ενωμένη την κυβέρνηση, αναφέρει το άρθρο, σημειώνοντας πως έχει στενές σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα. Σημειώνεται πως η πιθανή διένεξη με την Ευρώπη για τις απαιτήσεις της περί νέων περικοπών, σε συνδυασμό με την ικανότητα του Σαμαρά να ανταποκριθεί σε αυτές, θα διατηρήσουν ζωντανό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr