Στη δημιουργία μιας πανελλαδικής «κακής τράπεζας» η οποία θα αναλάβει όλα τα επισφαλή δάνεια των υπολοίπων τραπεζών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Η νέα bad bank θα έχει περισσότερο τη μορφή εταιρείας διαχείρισης και σε αυτήν θα «περάσουν» όλα τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που έσπασαν στα δύο όπως η Αγροτική, το ΤΤ και η Proton καθώς και των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος», η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία της υπερτράπεζας με διπλό στόχο. Αφενός να σωθούν τα ακίνητα των δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό και αφετέρου να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα προβληματικά δάνεια.
Στις τράπεζες που έσπασαν στα δύο, προβληματικά θεωρήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια με καθυστέρηση έως 180 ημέρες καθώς και τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και προς το δημόσιο δάνεια με καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες. Όλα αυτά μεταφέρθηκαν στο «κακό» κομμάτι της τράπεζας για το οποίο οι εκκαθαριστές τους έχουν υποχρέωση να προβούν σε ρευστοποίηση της περιουσίας του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουν σε πλειστηριασμό σπίτια, αγροτεμάχια και επαγγελματικές στέγες για τα κόκκινα δάνεια. Τώρα -αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα- θα μεταφερθούν στην νέα bad bank η οποία θα προχωρήσει σε ρύθμιση ή αναδιάρθρωση των δανείων ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν την περιουσία τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η νέα σούπερ-bad bank θα αγοράσει τα προβληματικά δάνεια από τις 4 συστημικές τράπεζες σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που έχουν αυτά τα δάνεια. Υπολογίζεται ότι η ραγδαία άνοδος των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί στις τράπεζες αυτές πρόσθετες ανάγκες για κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 33 από τα 27,5 δισ. ευρώ…
Τα στοιχεία του 2012 δείχνουν ότι 1 στα 4 δάνεια είναι πλέον «κόκκινα». Από το σύνολο των 230 δισ. ευρώ των δανείων, τα 57,5 δισ. είχαν «χτυπήσει».
Πηγή: iefimerida.gr