Οι σελίδες «κοινωνικής δικτύωσης» όπως ονομάζονται, ή κατά το αγγλικότερο «social media», έχουν ελκύσει ένα μεγάλο κομμάτι από την μάζα των χρηστών του Διαδικτύου – συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και ένα σεβαστό αριθμό Ελλήνων χρηστών. Εντούτοις, μια τέτοια ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες, δεν πρέπει να μεταφράζεται αυτόματα και σε ασφαλή περιήγηση του Internet, ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε βαθιά γνώση του αντικειμένου, καθώς μπορούν να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα παραβίασης δεδομένων – προσωπικών και μη και εμφάνιση ιών στον υπολογιστή. Επίσης, απαιτείται αυξημένη προσοχή όσο αφορά την χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά και εφήβους, καθώς υπάρχουν άλλες ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο εκτός των social media και οι οποίες «ψαρεύουν» ανήλικους χρήστες να τις επισκεφθούν – πολλές φορές εν αγνοία τους.
Εορτάζοντας την επετειακή 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 5/2/2013, η ESET προσφέρει συμβουλές για την ασφάλεια των χρηστών όσο περιηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς ακόμη και ο πιο προστατευμένος υπολογιστής μπορεί να μολυνθεί, ο Stephen Cobb, Security Evangelist της ESET, επισημαίνει την ανάγκη ορθής χρήσης των social media από πλευράς χρηστών και δίνει 5 χρήσιμες συμβουλές για την περιήγηση στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
1. Σκεπτόμαστε πριν επισκεφθούμε κάθε link. Πολλά από τα links που συναντούμε κατά την περιήγησή μας στα social media δεν είναι αυτό που φαίνονται με την πρώτη ματιά, καθώς ενδέχεται να κρύβουν απάτες, ψεύτικες ειδήσεις ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης (πχ. της Google) για να ελέγξουμε την ακεραιότητα του συνδέσμου πριν το πατήσουμε.
2. Δεν αποκαλύπτουμε προσωπικά μας στοιχεία. Παρά τις ρυθμίσεις ελέγχου απορρήτου, ο έλεγχος, του τι συμβαίνει στις ανακοινώσεις μας είναι σχεδόν αδύνατος, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τις δουν άνθρωποι που δεν θέλουμε. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος των ρυθμίσεων απορρήτου στους λογαριασμούς που διαθέτουμε στα social media θα πρέπει να γίνεται τακτικά , καθώς οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις αυτών ενδέχεται να αλλάξουν.
3. Αποδεχόμαστε με προσοχή τα αιτήματα φιλίας «friend requests». Με το να αποδεχόμαστε «φίλους» που δεν γνωρίζουμε, θέτουμε σε κίνδυνο τη φήμη μας, ωστόσο με προσεχτικό έλεγχο των ρυθμίσεων που αφορούν τους «φίλους των φίλων μας» μπορούμε να προφυλαχθούμε περαιτέρω.
4. Δεν ανεβάζουμε links ή posts πριν τα ελέγξουμε. Η μετάδοση πληροφοριών και συνδέσμων χωρίς να έχει προηγηθεί η πιστοποίησή τους ενέχει ρίσκο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούμε και να διαδώσουμε ακατάλληλο ή ακόμα και κακόβουλο περιεχόμενο. Για να προφυλαχθούμε, ελέγχουμε τα posts μας σε αξιόπιστα ειδησεογραφικά sites πριν τα αναρτήσουμε στα social media.
5. Δικτυωνόμαστε γνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε στα social media θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα. Ακόμη κι αν διαγράψουμε κάποια ανακοίνωση, μπορεί κάποιος να την έχει δει και να την έχει ήδη σώσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε με το φωτογραφικό υλικό, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιγράψει και να το χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την πλοήγηση στα social media, η ESET έχει συμπεριλάβει στις νέες λύσεις της, Smart Security 6 και NOD32 Antivirus 6, την εφαρμογή Social Media Scanner. Η εφαρμογή προφυλάσσει του χρήστες των social media από κακόβουλο περιεχόμενο, προστατεύοντας το προφίλ τους, το χρονολόγιό τους, τις ενημερώσεις και τα προσωπικά μηνύματα, ακόμη και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι. Εάν εντοπιστεί κίνδυνος μόλυνσης, αποστέλλεται προειδοποιητικό email ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Η εφαρμογή βοηθά επίσης τους φίλους του χρήστη να προφυλάσσονται από το κακόβουλο περιεχόμενο, καθώς ελέγχει τα προφίλ τους για πιθανά επικίνδυνα links.
Πηγή : zougla.gr