Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 25 ωρών που έμοιαζαν «ατέλειωτες», οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την επταετία 2014-2020 στα 908,4 δισ.ευρώ…
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ ήταν «ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει για να προωθηθεί η ανάπτυξη » ανέφεραν χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και εξέφρασαν την πεποίθηση τους πως το ευρωπαϊκό κοινοβούλια θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, ερωτήματα εάν η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 θα υπερψηφιστεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προκύπτουν έπειτα από την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου -το Ευρωπαϊκό λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι- των οποίων η έγκριση για τον προϋπολογισμό είναι απαραίτητη, καθώς τονίζουν ότι θα τον καταψηφίσουν γιατί τον θεωρούν «απαράδεκτο».
Όπως αναφέρουν «είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας και δεν υπόσχεται καμία ανάπτυξη».
Νωρίς το πρωί οι ηγέτες των χωρών – μελών φάνηκαν να έχουν καταλήξει σε κατ’αρχήν συμφωνία τόσο για το ύψος των κοινοτικών δαπανών όσο και των εγγυήσεων κάτι που ουσιαστικά ικανοποιούσε και τις χώρες του Βορρά που δεν επιθυμούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την Ευρώπη όσο και αυτές του Νότου και της Ανατολής που ζητούσαν αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων εν μέσω κρίσης.
Οι «27» συμφώνησαν στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο ορίζεται για τις πιστώσεις υποχρεώσεων στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ -140 δισ. σε ετήσια βάση ήτοι το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ – ποσό 12 δισ. μικρότερο από αυτό που είχε συζητηθεί στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι πραγματικές πληρωμές αποφασίστηκε να αγγίξουν τα 908,4 δισ ευρώ.
Σκληρή μάχη με «χαμένο» τον Φρανσουά Ολάντ
Πίσω από τους αριθμούς το ολονύκτιο «πιτζάμα πάρτι» των «27» έκρυβε σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος απειλούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα σε περίπτωση που οι πραγματικές πληρωμές ξεπερνούσαν τα 900 δισ και την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ που είχαν συμφωνήσει στα 913 δισ ώστε να στηριχθεί η γαλλική αγροτική οικονομία καθώς και οι φτωχότερες περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας.
Τελικά το Βερολίνο υποστήριξε τις βρετανικές θέσεις απομονώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Παρίσι και αφήνοντας τον Πρόεδρο Ολάντ με την πλάτη στον τοίχο. Χαρακτηριστικό των έντονων διαβουλεύσεων και της σκληρής μάχης ανάμεσα στον Φρανσούα Ολάντ και τον Ντέιβιντ Κάμερον ήταν και το γεγονός πως τα ξημερώματα της Παρασκευής και ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι προσπαθώντας να δημιουργήσει μια «τρόικα» απέναντι στις βρετανικές κυρίως απαιτήσεις αρνήθηκε να συναντήσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό και την Καγκελάριο Μέρκελ που τον προσκάλεσαν σε κατ ιδίαν συνάντηση με σκοπό να αμβλύνουν τις αντιθέσεις τους. Ο Γάλλος Πρόεδρος δέχθηκε εν τέλει να συναντηθεί μαζί τους έπειτα από παρέμβαση του Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (περίπου 373 δισεκατομμύρια) του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα δοθεί για την κοινή πολιτική γεωργίας και αλιείες καθώς και για ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών της Ένωσης. Περίπου 6 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά θα αφορά σε περιοχές όπου η ανεργία ξεπερνά το 25%.
Μάρτιν Σουλτς: Προϋπολογισμός «απάτη»
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς το μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό και εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014 ζητεί περισσότερες αρμοδιότητες.
Ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις του σε έναν προϋπολογισμό απάτη όπως τον χαρακτήρισε ο οποίος προβλέπει πως τα πραγματικά χρήματα που θα διατεθούν είναι 908,4 δισ. Έντονη κριτική ασκεί και μερίδα του γαλλικού Τύπου στον Φρανσουά Ολάντ για έλλειψη πυγμής απέναντι στις βρετανικές και γερμανικές αξιώσεις.
Πηγή : protothema.gr