Η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη και ο σύζυγός της, καθηγητής της Ιατρικής κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, απασχόλησαν, ως γνωστόν, πρόσφατα την επικαιρότητα εξαιτίας καταγγελιών ότι η πρώτη επιδίωξε απ ευθείας ανάθεση των εμβολίων για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία είχε παλαιότερα συνδράμει οικονομικά σε ερευνητικά προγράμματα που διεξήγαγε, μεταξύ άλλων, ο δεύτερος.
Η κυρία Σκοπούλη έχει διαψεύσει τις σχετικές καταγγελίες, η υπόθεση, ωστόσο, έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκαν από την δημοσιότητα που έλαβε η αντιπαλότητα της -κατά πρόταση του Φώτη Κουβέλη- υφυπουργού, με την διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ (στον φορέα αυτόν υποτίθεται ότι ασκήθηκαν οι σχετικές πιέσεις).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας από τους ελάχιστους φορείς που ασκεί κοινωνική πολιτική και προληπτική προσέγγιση προβλημάτων δημόσιας υγείας και υγιεινής, τα οποία έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα και εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης, ως συνέπεια της οικονομικής (ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, όπως φυματίωση, ηπατίδιδα κ.λ.π, μετανάστες, αδυναμία φτωχών οικογενειών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και άλλα).
Ο φορέας αυτός βρέθηκε στο στόχαστρο της κυρίας Σκοπούλη επειδή θεωρήθηκε ότι “δεν συνεργάζεται επαρκώς μαζί της”.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η υπόθεση αυτή δεν κλείνει εύκολα, παρά τις σαφείς εντολές του Μεγάρου Μαξίμου προς τον κ. Λυκουρέντζο και κατ’ επέκταση την αμρόδια υφυπουργό.
Μέσω του “Βήματος της Κυριακής” εκδηλώνεται μία νέα επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενώ, για πρώτη φορά, ο σύζυγος της υφυπουργού κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (που είχε διοριστεί πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας) ανοίγει μέτωπο και με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο επειδή έλαβε την απόφαση για αντικατάσταση της διοίκησης στην ΕΒΕ.
Με άρθρο του ο κ. Μουτσόπουλος εγκαλεί τον υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι “ουδείς μας ζήτησε εξηγήσεις κανείς δεν μας κάλεσε να λογοδοτήσουμε. Το μόνο που συνέβη είναι ότι λάβαμε ένα φιρμάνι από αυτά που συνηθίζει να εκδίδει το μετα-οθωμανικό κράτος, με το οποίο ζητούνται οι παραιτήσεις μας. Έτσι απλά, χωρίς σχέδιο, χωρίς ντροπή”.
Και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι ” προφανώς, κάτι τους ενόχλησε ή κάτι επιδιώκουν- ή και τα δύο”, οι οποίοι συνδέονται, πιθανώς, με την αντιπαλότητα της συζύγου του, υφυπουργού, με τους κ.κ Λυκουρέντζο και Σαλμά και την δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου.
Βεβαίως, η κυρία Σκοπούλη θεωρεί ότι “προστατεύεται” από τον Φώτη Κουβέλη και τη Δημ.Αρ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο φύλο του “Βήματος “-ωσάν κάποιοι να θέλουν να στείλουν μηνύματα μέσω της συγκεκριμένης εφημερίδας (είχε προηγηθεί παρέμβαση του κ. Μουτσόπουλου και μέσω των “Νέων”- φιλοξενείται συνέντευξη της υφυπουργού Υγείας με σαφείς πολιτικές αιχμές προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η δημοσιογράφος ρωτά την κυρία Σκοπούλη για “τις επιθέσεις που δέχθηκε για την απευθείας ανάθεση στην Roche”, κι εκείνη απαντά:
“Οι όποιες επιπλοκές στην υπόθεση θα έπρεπε να αφορούν τα νοσηρά μυαλά που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των καταγγελιών” (την υπόθεση είχαν αναφέρει αρκετές εφημερίδες και ιστότοποι).
Και συνεχίζει – αυτό, ίσως, έχει μεγαλύτερη αξία ως μήνυμα- απαντώντας σε ερώτηση “εάν, έχοντας τη σημερινή γνώση, δεν θα αναλάμβανε τη θέση της υφυπουργού”:
“Αν θα αναλάμβανα ξανά αυτή τη θέση; Ναι, υπό έναν όρο. Να έχω πλήρεις αρμοδιότητες. Ο νοών νοείτο”. Φράση που εκλαμβάνεται ως αιχμή προς τον κ. Λυκουρέντζο και το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν θέλει να “ψυχράνει” τις σχέσεις του με τον Φώτη Κουβέλη εξαιτίας αυτού του θέματος, ωστόσο στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν πως η αντιπαλότητα Λυκουρέντζου- Σκοπούλη που διαχέεται σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου (η υφυπουργός έχει προκαλέσει ελέγχους του ΣΔΟΕ σε ορισμένες υπηρεσίες παρότι έχουν γίνει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και υπάρχουν απαλλακτικά πορίσματα) δημιουργεί, πλέον, επιπλοκές.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο κ. Σαμαράς έχει ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημ.Αρ ότι σκοπεύει να μην κρατήσει την κυρία Σκοπούλη στην κυβέρνηση στον προσεχή ανασχηματισμό.