Αντιπαράθεση προκάλεσε η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δρομολογεί την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μέσα στο 2013, με στόχο την μείωση των απεργιών….
Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση επιθυμεί την αλλαγή του υπάρχοντα τρόπου κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και τη σύσταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με σκοπό να… μειωθούν οι επιτάξεις και επιστρατεύσεις.
Με το άκουσμα και μόνο των συζητήσεων για μια τέτοια αλλαγή, η κυβέρνηση δέχθηκε «πυρά» από όλες τις πλευρές, τόσο την αντιπολίτευση, όσο και τα κόμματα που τη στηρίζουν.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης τόνισε πως η κυβέρνηση «συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας».
«Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας» συμπληρώνει ο υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντίθετοι και οι κυβερνητικοί εταίροι
Για την αλλαγή του νόμου 1264/82, μίλησε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας και όχι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
«Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» ξεκαθάρισε η κυρία Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια».
Αντίθετος σε μια τέτοια κίνηση από πλευράς κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Χατζηδωκράτης της Δημοκρατικής Αριστεράς που δήλωσε: «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;».