Καμία αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να γίνει, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν, παρά το λάθος του ΔΝΤ στον πολλαπλασιαστή που είχε δημιουργήσει προσδοκίες στην κυβέρνηση για χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολι Ρεν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, αναφερόμενος στα περί λάθους, είπε ότι «αυτά είναι απλοϊκά, το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό».
Ο κ. Ρεν με δική του πρωτοβουλία πήρε το λόγο και επεσήμανε ότι επειδή ακούγονται πολλά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα σχετικά με το μείγμα των μέτρων στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλει να ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε από τον Ολι Ρεν να τοποθετηθεί δημόσια η Κομισιόν για το θέμα, ενώ και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μάικλ Νούναν, ως εκπρόσωπος επίσης μνημονιακής χώρας, ζήτησε μια έκθεση της τρόικας για το θέμα της επίπτωσης της λιτότητας στην ύφεση και του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιεί.
Και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε χθες πως δεν συμφωνεί πλήρως με την ανάλυση του ΔΝΤ για το θέμα των πολλαπλασιαστών. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία που το Ταμείο παρουσιάζει.
«Υπήρχαν σοβαροί λόγοι που οι πολλαπλασιαστές ήταν μεγαλύτεροι, αλλά αυτό δεν είναι το κεντρικό ζήτημα. Ακόμα και αν τα ξέραμε όλα από την αρχή, κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, κάθε πρόβλεψη έχει περιθώρια αβεβαιότητας» είπε και τόνισε ότι το 2009 που το έλλειμμα είχε φτάσει το 15,6% του ΑΕΠ, έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις.
Πάντως παρά την αρνητική αντίδραση της Κομισιόν σε αλλαγή του προγράμματος, ο κ. Στουρνάρας θα ζητήσει από την Τρόικα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 19% από το 23% που είναι τώρα.
Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς η υπέρμετρη φορολόγησή τους έχει οδηγήσει τελικά σε μείωση των εσόδων.
Πηγή: protothema.gr