«Φρένο» στη συζήτηση περί λάθους του ΔΝΤ επιχειρεί ξανά να βάλει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν. Επιχειρώντας να καταστήσει σαφή ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Ρεν- κι όχι μόνο προς τον κ. Γ. Στουρνάρα- σημειώνει ότι η συζήτηση για το ζήτημα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή δεν βοηθά και «κινδυνεύει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια με πολλαπλές ολονύχτιες συζητήσεις».
«Οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας», είπε υπογραμμίζοντας ότι τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος υπήρχαν «προβλήματα».
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ρεν:
«Οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας. Πράγματι, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ, υποστήριξε ότι η συσχέτιση της υποαπόδοσης της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος “αποτελεί μια σοβαρή παρερμηνεία των ιστορικών στοιχείων και της ανάλυσης του ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές”.
Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, η επίμονη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής τα πρώτα του προγράμματος είχαν σαν αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην μπορεί να επωφεληθεί από τις θετικές επιπτώσεις της εμπιστοσύνης, που θα έπρεπε να είχε μετριάσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει αποφασιστικά σε σωστή τροχιά. Στην Ελλάδα πλέον έχουν επιτευχθεί πολλά όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία στο Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο απομάκρυνε την βλαπτική αβεβαιότητα που επικρεμόταν πάνω από την Ελλάδα για πολύ καιρό και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης.
Τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να διασφαλίσει μέσα από την αποφασιστική εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ότι η εμπιστοσύνη αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΜΕΣΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ
Προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Όπως γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης στο protothema.gr, o κ. Ρεν φέρεται να είπε ότι τα περί λάθους στους πολλαπλασιαστές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό, αμφισβητώντας έτσι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πετύχει ελάφρυνση του προγράμματος και ανοχή στις αναμενόμενες αποκλίσεις.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολιάζει ότι κατ αρχήν είναι μία αναμενόμενη αντίδραση, η αναθεώρηση του δημοσιονομικού προγράμματος δεν θα είναι εύκολη. «Δεν περιμέναμε μόλις τεθεί το θέμα από τον υπουργό Οικονομικών να αλλάξουν την πολιτική που έχει αποφασιστεί» λέει. Προσθέτει όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θέσει το ζήτημα σε επίπεδο κορυφής ξεκινώντας από την επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ που επισκέπτεται την χώρα μας την προσεχή Τρίτη.
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι δεσμευμένο να προχωρήσει το θέμα τόσο για λόγους επικοινωνιακούς όσο και για λόγους ουσίας. Στο επικοινωνιακό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες στην κοινή γνώμη. Άλλωστε από την στιγμή που το ΔΝΤ μίλησε για λάθος οικονομική πολιτική ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αφήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα να μονοπωλεί το θέμα και να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποιεί τις εκτιμήσεις του Ταμείου για να πετύχει ελάφρυνση του προγράμματος.
Υπάρχει όμως και η ουσία αφού το πρόγραμμα όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται δεν βγαίνει. Φυσικά η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου αλλά θα ζητήσει ανοχή για τις αστοχίες και κυρίως να μην θέσουν οι εταίροι ζήτημα διορθωτικών μέτρων. Η λήψη επιπλέον μέτρων θα πρέπει να αποκλειστεί αφού θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και είναι αμφίβολο αν θα περάσουν από την βουλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το αποκλείουν όχι μόνο τα δύο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και βουλευτές της ΝΔ όπως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ούτε νέες περικοπές ούτε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση της κοινωνίας που έχει εξαντλήσει τα όριά της.
Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του και το θέμα της μεταρρύθμισης και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα που ζητά επιτακτικά η Τρόικα και διαφωνεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης όπως και ο κ. Φώτης Κουβέλης. Το θέμα θα συζητηθεί στην σύσκεψη στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Σαμαράς.
Εν τω μεταξύ πάντως ο πρωθυπουργός ρίχνει το κύριο βάρος της προσπάθειά τους στην πολιτική της προσέλκυσης των επενδύσεων θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπει η χώρα σε πορεία ανάκαμψης και να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία. Μιλώντας χθες στην υπογραφή της συμφωνίας για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας Αλβανίας Ιταλίας αναφέρθηκε στην οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία του αγωγού. Η κατασκευή θα σημάνει προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων 1,5 δις ευρώ και περί τις 2.000 θέσεις εργασίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς «Μέρα με τη μέρα, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Επενδύσεις που θα φέρουν ξανά την Ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και θα δικαιώσουν τις τεράστιες θυσίες εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Και όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές. Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα».
Ο πρωθυπουργός πάντως εκτός από τα μείζονα αναγκάζεται να μαζεύει «γκάφες» με πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος όπως η διαρροή από το υπουργείο Εργασίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και πολύ περισσότερο οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Μέργου. Πέραν αυτών αναλώνεται σε τρέχουσα διαχείριση άλλοτε κάνοντας συσκέψεις με γενικούς γραμματείς και άλλοτε παίρνοντας τηλέφωνα τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων για να προχωρήσουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Δείχνει δε αυτό ότι δεν λειτουργεί σωστά η κυβέρνηση και ότι ένιοι εκ των υπουργών του δεν αποδίδουν.
(φωτό από protothema.gr)