Η θερμότητα που παράγεται από τις καθημερινές δραστηριότητες στις μεγαλουπόλεις, όπως από τις υψικαμίνους, τα κτίρια ή και τα αυτοκίνητα, δεν επηρεάζει μόνο τους κατοίκους τους και την ζωή σε αυτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, η αποβαλλόμενη θερμότητα από τις μητροπολιτικές περιοχές της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις υψηλότερες θερμοκρασίες που κατεγράφησαν σε τοποθεσίες, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο που περιγράφουν είναι διαφορετικό από τη λεγόμενη «αστική θερμική νησίδα», στην οποία η θερμότητα «απορροφάται» από κτίρια, δρόμους και πεζοδρόμια, καθιστώντας θερμότερη την πόλη και τις γύρω περιοχές. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, η αποβαλλόμενη θερμότητα από την καύση ορυκτών καυσίμων φαίνεται πως επηρεάζει την κυκλοφορία του αέρα και στη συνέχεια διαχέεται μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων και των ρευμάτων αέρα, συμπεριλαμβανομένων των «αεροχειμάρρων» που παρατηρούνται σε μεγάλα υψόμετρα. «Η καύση ορυκτών καυσίμων δεν εκπέμπει μόνο αέρια του θερμοκηπίου, αλλά επηρεάζει άμεσα και τις θερμοκρασίες, εξαιτίας της θερμότητας που απελευθερώνεται από πηγές όπως τα κτίρια και τα αυτοκίνητα», αναφέρει ο Άισουε Χου από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών, ένας από τους μελετητές.
Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη το φαινόμενο αυτό προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, λόγω της επιρροής που ασκεί η θερμότητα των μεγαλουπόλεων στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρατηρήσεις που απορρέουν από την έρευνα είναι σε θέση να εξηγήσουν εν μέρει γιατί οι χειμερινές θερμοκρασίες σε κάποιες τοποθεσίες είναι υψηλότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων. Επιπλέον, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη σε ενδεχόμενη αναβάθμιση των μοντέλων αυτών. «Παρατηρούμε αυτήν την παγκόσμια υπερθέρμανση των περιοχών που βρίσκονται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων, Reuters, ο Γκουανγκ Ζανγκ, από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps, στο Σαν Ντιέγκο, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Τα υπολογιστικά μοντέλα, όμως, δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να εξηγήσουν το σύνολο της υπερθέρμανσης που έχει παρατηρηθεί», εξήγησε συμπληρωματικά.
Πηγή: tvxs.gr