Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι διεργασίες με την κυβέρνηση για νέο νομοθετικό πλαίσιο καθώς είναι δεδομένο το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων οίκων όπως η Deutsche Bank, η Morgan Stanley και η NAI Global ώστε να προωθήσουν στην αγορά κεφάλαια πελατών τους είτε απευθείας είτε με επενδυτικά οχήματα που θα μπορούσαν να τους διασφαλίσουν διαφάνεια, σταθερό ρυθμιστικό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται έτσι το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει, ενδεχομένως και σήμερα, το υπουργείο οικονομικών και το οποίο θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), Εταιρίες Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ ή Venture Capital), Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) και Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ ή REITs).
Η όλη εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που ήδη όσοι ξένοι έχουν κινηθεί δυναμικά έχουν δείξει την προτίμησή τους να εισέλθουν μέσω τέτοιων οχημάτων παρά με άμεσες επενδύσεις ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται από κύκλους του εξωτερικού τόσο η καναδική Fairfax Financial Holdings που πήρε θέση στο ελληνικό real estate με όχημα την Eurobank Properties όσο και το hedge fund, Third Point που πήρε θέση στον ίδιο κλάδο μέσω της Dolphin Capital, επενδυτικές κινήσεις της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη. Για τον κλάδο του real estate δεδομένο πρέπει να θεωρείται και το ενδιαφέρον της αμερικανικής NAI Global που δραστηριοποιείται πλέον ευρέως στην Ελλάδα.
Στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμμετοχών ήδη γνωστό έχει γίνει το ενδιαφέρον της Morgan Stanley που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΧΑΕ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της είδε μεταξύ άλλων και τον υπουργό οικονομικών και τον πρωθυπουργό.
Με το μοντέλο που δείχνουν να επιλέγουν και να στηρίζουν οι ξένοι επενδυτές -το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει προωθηθεί από τον πρόεδρο του ΧΑ και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη κατά τα αλλεπάλληλα road show των προηγουμένων μηνών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη- εξασφαλίζεται επαγγελματική διαχείριση και πρόσβαση σε κάλυψη αναλυτών.
Η Morgan Stanley είναι μια μόνον από τις μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες που ενδιαφέρονται για να μπουν πρώτοι με αυτό τον τρόπο στην ελληνική αγορά. Καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΧΑΕ αναφέρουν και άλλους ξένους οίκους.
Για να γίνει αντιληπτό το εύρος του θετικού αντίκτυπου που μπορεί να έχουν οι κινήσεις αυτές αξίζει να αναφερθεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank μιλώντας στο Capital.gr επιβεβαιώνει πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα τόσο από τα ίδια κεφάλαιά της (proprietary trading) όσο και από νέα κεφάλαια πελατών της τα οποία όμως για την ώρα παραμένουν επιφυλακτικά με περιορισμένου εύρους κινήσεις (και μόνον από το εξωτερικό) εξαιτίας του «cross border regulation risk» και του «taxation risk». Δηλαδή εν συντομία, της αβεβαιότητας για το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο.
Και τις δύο αυτές ανησυχίες ενδέχεται να άρουν κατά το δυνατό οι εν εξελίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη συναλλακτική δραστηριότητα των ξένων στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα μιλούν για πολύ δραστήρια παρουσία κολοσσών όπως της Goldman Sachs και της BofA Merrill Lynch.
Οι επαγγελματίες της αγοράς εμφανίζονται μάλλον αισιόδοξοι για το όλο ζήτημα. Κληθείς από το Capital.gr να αξιολογήσει τις κινήσεις αυτές ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης επικεφαλής της Nuntius ΧΑΕΠΕΥ και μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ αναφέρει ότι είναι σαφέστατα προς την σωστή κατεύθυνση και ενδέχεται να ξεκλειδώσουν πολύτιμα κεφάλαια για την ελληνική οικονομία.
Τι είναι όμως ακριβώς το εν λόγω νομοσχέδιο και ποιος ο στόχος του; Με βάση το προσχέδιο της εισηγητικής έκθεσης που είναι σε γνώση του Capital.gr με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η προσέλκυση νέων κεφαλαίων στην χρηματιστηριακή αγορά τα οποία θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Διευκολύνεται και εκσυγχρονίζεται η σύσταση επιχειρηματικών κεφαλαίων διαφόρων μορφών όπως Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), Εταιρίες Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ ή Venture Capital), Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) και Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ ή REITs) και η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Όπως επισημαίνεται και από την ΕΧΑΕ «την τελευταία πενταετία παρατηρείται διεθνώς από τους επενδυτές μια τάση μεταφοράς της επενδυτικής τους δραστηριότητας δια μέσου επενδυτικών σχημάτων (funds) διαπραγματευόμενων σε οργανωμένες αγορές, από τα οποία απολαμβάνουν ποικιλία επενδυτικών επιλογών, ρευστότητα και κυρίως διαφάνεια».
Τα σχήματα αυτά, εκτιμάται ότι «έχουν σημαντική συμβολή στην υποστήριξη του επιχειρείν στις οικονομίες του δυτικού κόσμου και έχουν αναδείξει τις κεφαλαιαγορές σαν σημαντικό αναπτυξιακό μηχανισμό».
Η ΕΧΑΕ προσπαθεί έτσι εδώ και καιρό να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια αγορά όπου θα τελούν υπό διαπραγμάτευση τέτοια επενδυτικά σχήματα (funds). Μέσω αυτών «θα μεταφερθούν πόροι από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων» αναφέρουν στην Λεωφόρο Αθηνών επανειλημμένα.
Οι ξένοι, όπως επισημαίνουν από τη Λεωφόρο Αθηνών, δείχνουν να έχουν επικεντρωθεί οψίμως κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των εξαγωγικών και μεταποιητικών εταιρειών. Σε αυτά τα μέτωπα αναμένονται και τα πρώτα νέα επενδυτικά οχήματα.
Διασταυρωμένες πληροφορίες που διαθέτει το Capital.gr αναφέρουν πως υπάρχουν υπό συγκρότηση και σε προχωρημένο στάδιο δύο τουλάχιστον νέες ΑΕΕΑΠ που σκοπεύουν να χτυπήσουν την πόρτα του ΧΑ.
Πηγή:www.capital.gr