Με 100 επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός στην Τουρκία για οικονομική συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με μυρωδιά…πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το ερώτημα κατά πόσο μια ελληνοτουρκική προσέγγιση υπό τις παρούσες συνθήκες στις δύο χώρες αλλά και στον διεθνή περίγυρο μπορεί να είναι εποικοδομητική και ειλικρινής από την τουρκική πλευρά, πλανάται πάνω από τη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα, παρουσία των δύο πρωθυπουργών κ.κ Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…
Λίγα 24ωρα μετά τις ρηματικές διακοινώσεις, το τουρκικό casus belli για την ΑΟΖ και τα “συγκρουόμενα συμφέροντα” των δύο χωρών για την εκμετάλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή του Καστελορίζου αλλά και ενώ η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση και η Τουρκία αναπτύσει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η σύγκλιση Σαμαρά- Ερντογάν (για στρατηγική συνεργασία μίλησε ο τούρκος πρωθυπουργός στη ΝΕΤ) μετατρέπεται σε ένα δυσεπίλυτο παζλ.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν σε συνέχεια της σύντομης συζήτησης που είχαν τον Ιανουάριο στο Κατάρ, ενώ η συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να καταλήξει σε περισσότερες από δέκα συμφωνίες και μνημόνια σε τομείς «χαμηλής » πολιτικής.
Κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι τα ζητήματα της ΑΟΖ και των ενεργειακών ερευνών στο Αιγαίο, ώστε οι δύο πρωθυπουργοί να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον ΟΗΕ.
Εκτός από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν και αφορούν σε ποικίλους τομείς, ενδέχεται να πέσουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα όπως ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να αγγίξουν και το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα και ευρύτερα ζητήματα θρησκευτικά, αλλά και μειονοτήτων.
Στη σκιά των ρηματικών διακοινώσεων
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της έντασης που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις ρηματικές διακοινώσεις προς τον ΟΗΕ αναφορικά με το ζήτημα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα η Ελλάδα προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία προς τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από το εθιμικό και το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας.
Τότε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη ρηματική του διακοίνωση προς τον ΟΗΕ διατύπωσε σαφείς θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.
Από την πλευρά της η Αγκυρα απάντησε με δική της διακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο και ότι «οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς».
Τότε ο Αντώνης Σαμαράς είχε αναφέρει ότι μπορεί και οι δύο χώρες να επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, ωστόσο, «εμείς έχουμε υπογράψει το διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία το επικαλείται, ενώ δεν το έχει υπογράψει».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, σημείωσε ότι θεωρεί «στρατηγική» τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι συμφωνίες με την Ελλάδα.
Οι υπουργοί και οι συμφωνίες
Τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη συνοδεύουν κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, οι αναπληρωτές υπουργοί Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ