Σε “ρώσικη ρουλέτα” εξελίσσεται το παζάρι της κυβέρνησης με την Τρόικα για τη νέου τύπου ρύθμιση χρεών και τίποτα δεν διασφαλίζει πως η νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει από τον Μάιο την «πάγια» που ισχύει σήμερα, θα είναι ευνοϊκότερη για τους φορολογούμενους…
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η Τρόικα ζητά να μειωθούν οι δόσεις των χρεών το πολύ σε 12 ή 24 για όλους.
“Δώστε δόσεις στους πλούσιους”
Η Τρόικα δέχεται μόνο πως, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά, ακόμα και οι “πλούσιοι” δυσκολεύονται να αποπληρώσουν άμεσα τους τόσους μαζεμένους φόρους που καλούνται να πληρώσουν (κυρίως για την περιουσία παρά για τα εισοδήματα). Για αυτούς -και μόνο για αυτούς- δέχεται να μπουν σε ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, εφόσον τα δημόσιο «βάλει χέρι» σε περιουσιακά τους στοιχεία για να διασφαλιστεί η είσπραξη του χρέους από φόρους. Για τους υπόλοιπους που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τις δόσεις στις ανάγκες τους, ως μόνη διέξοδο προτείνουν τις κατασχέσεις μισθών και ακινήτων.
Ρύθμιση «α λα καρτ» από την κυβέρνηση
Για να ανακόψει τη “φόρα” στην Τρόικα , η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ρύθμιση «πολλών ταχυτήτων», καθώς θεωρεί πως είναι διαφορετικές οι ανάγκες και οι δυνατότητες που δημιουργούν η υπερφορολόγηση και η κρίση σε κάθε πολίτη. Το βάρος της διαπραγμάτευσης πέφτει τώρα στον νέο Γενικό Γραμματέα Εσόδων κύριο Χάρη Θεοχάρη. Το …«εύκολο» μέρος της διαπραγμάτευσης είναι να καταργηθεί η παλιά ρύθμιση. Για τα υπόλοιπα όμως, θα χρειαστεί και τα δύο μέρη να καλύψουν μεγάλη απόσταση από τις αρχικές θέσεις τους προκειμένου να συμφωνήσουν.
Το νέο πλαίσιο ρύθμισης που θα εκθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στην Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:
– διάκριση των οφειλών ανάλογα με την προέλευσή τους (εισόδημα, περιουσία κλπ).
– εξέταση της φοροδοτικής ικανότητας ανά οφειλέτη. Πρακτικά, να καλείται να δίνει στην εφορία ό,τι του απομένει αφού πληρώσει τα πάγια έξοδά του κάθε μήνα.
– τον θεσμό της «προειδοποιημένη καθυστέρησης» στην πληρωμή των δόσεων, ώστε να διατηρεί την ρύθμιση ή να παρατείνει την ισχύ της και να μην την χάνει στην πρώτη δυσκολία ο οφειλέτης.
– άμεση ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ) εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα έστω και μία δόση της ρύθμισης την οποία ζήτησε. Ουσιαστικά θα είναι η ρύθμιση θα είναι «τελευταία ευκαιρία» αλλά και η «παγίδα» για όσους “έπαιζαν” με τα μέτρα του είδους.
ΠΗΓΗ: protothema.gr