ιο δυσμενείς είναι οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2013, καθώς το ΑΕΠ της περιοχής αναμένεται να μειωθεί από 0,1% έως 0,9%, έναντι μείωσης 0,9% έως αύξηση 0,3% που αναμενόταν με τις προηγούμενες προβλέψεις.
«Αργότερα, κατά τη διάρκεια του 2013, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά με την ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης και την υποστηρικτική νομισματική πολιτική μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων της (σ.σ.: στο 0,75% το βασικό επιτόκιο). «Η συναίνεση που επικράτησε ήταν να αφήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι διατηρούνται οι κίνδυνοι δυσμενέστερης πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδιαίτερα εάν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης είναι βραδυκίνητες στην εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου και έφθασε στα 1,31 δολάρια, καταγράφοντας κέρδος μεγαλύτερο από 1%, καθώς ο κ. Ντράγκι δεν έδωσε ισχυρές ενδείξεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Οι προβλέψεις για το εύρος που θα κινηθεί ο πληθωρισμός είναι «σε γενικές γραμμές αμετάβλητες», αλλά εάν η ανάπτυξη είναι πιο εξασθενημένη από το αναμενόμενο, τότε το ίδιο θα συμβεί και με τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Η ΕΚΤ χαρακτήρισε ως βασικό της πρόβλημα τη μη ομαλή μετάδοση των χαμηλών επιτοκίων της, κάτι που εγείρει, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το ερώτημα αν μία μείωση του επιτοκίου θα είχε αισθητό αποτέλεσμα.
«Το πρόβλημα δεν είναι τα επιτόκια, αλλά η διαφορά (το spread) μεταξύ των επιτοκίων των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης και των χωρών της περιφέρειας. Δεν μπορούν να επιτευχθούν πολλά πράγματα με μία μείωση των επιτοκίων και η ΕΚΤ φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει», δήλωσε ο κ. Μάικλ Σούμπερτ, οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις ιταλικές εκλογές, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι οι αγορές ισορρόπησαν γρήγορα μετά το αδιέξοδο αποτέλεσμα των εκλογών και η όποια απειλή μετάδοσης σε άλλες χώρες ήταν περιορισμένη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κάποια πίεση για να ληφθεί δράση. «Οι αγορές, μετά από μία ανησυχία μετά τις εκλογές επέστρεψαν εκεί που ήταν, λίγο πολύ, προηγουμένως», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει για την ώρα σκέψη σχετικά με τόνωση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Δεν δεσμευόμαστε ή σχεδιάζουμε για την ώρα κάτι ιδιαίτερο», δήλωσε, όταν ρωτήθηκε για πιθανές κινήσεις να στηρίξει η ΕΚΤ τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων πιθανών αλλαγών στους κανόνες για τα ενέχυρα έναντι δανείων.