Πλαστά και εικονικά τιμολόγια, εκτεταμένη φοροαποφυγή και υψηλή παραβατικότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις εμφανίζουν τα στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ κατά τον μήνα Φεβρουάριο…
Γιατροί, πανεπιστημιακοί, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις είναι μεταξύ των μεγάλων φοροφυγάδων σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των ελέγχων αδήλωτων εισοδημάτων, το ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα κλιμάκια της Τρόικας σύμφωνα με τα οποία είχε επισημανθεί, ότι ελάχιστα «βήματα» έχουν γίνει ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.
Οι ομάδες ελέγχων του ΣΔΟΕ εντόπισαν στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, 11 επιχειρήσεις που είχαν εκδόσει εικονικά και πλαστά τιμολόγια ύψους 88.240.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής και συντήρησης διαφημιστικών πινακίδων, κλωστοϋφαντουργία, τεχνική εταιρεία, εμπόριο χημικών.
Ένας συνταξιούχος που εξέδωσε 365 εικονικά στοιχεία ύψους 4.081.000 ευρώ και μια Ομοσπονδία ατομικού αθλήματος που εξέδωσε 15 πλαστά στοιχεία και δύο εικονικά τιμολόγια ύψους 150.000 ευρώ.
Επίσης, 21 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.220.000 ευρώ, προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους, ώστε να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
Στους ελέγχους περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων από το Σ.Δ.Ο.Ε. προέκυψε ότι στην Αθήνα:
– Ιατρός –ΩΡΛ απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.472.000 ευρώ.
– Ιατρός – Καθηγητής απέκρυψε εισοδήματα ύψους 188.000 ευρώ.
– Σε έλεγχο προγραμμάτων Κονδυλίων Ερευνών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 129 δικαιούχα πρόσωπα απέκρυβαν αμοιβές 1.693.000 ευρώ.
– Στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης το ΣΔΟΕ αποκάλυψε μετά από εισαγγελική παραγγελία, ότι υπάλληλος υπεξαίρεσε από το 2006 -2011 από μη απόδοση παρακρατουμένων φόρων και μη απόδοση μερισμάτων το ποσό του 1.160.000 ευρώ.
– Στην Θεσσαλονίκη το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, προέβη σε έλεγχο πρώην Αστυνομικού που διατηρούσε ιστοσελίδα στοιχημάτων από το διαδίκτυο με έδρα την Αυστρία. Διαπιστώθηκε ότι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.190.000 ευρώ. Ο ελεγχόμενος προσήλθε και υπέβαλε συμπληρωματική φορολογική δήλωση.
– Το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας ολοκλήρωσε τους ελέγχους στους 48 αγρότες με τις σημαντικότερες υποθέσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, το ύψος των οποίων ανήλθε στο ποσό των 222.515.063 ευρώ.
– Το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Πελοποννήσου συνεχίζει τις έρευνες για τη μεταβίβαση ακινήτων από Υπεράκτιες Εταιρείες, σε φυσικά πρόσωπα. Διαπιστώθηκε ότι αγοραστές – φυσικά πρόσωπα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν δηλώσει την μεταβίβαση- αγορά του ακινήτου και καλούνται σε υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Οι έλεγχοι γίνονται σε 187 Υπεράκτιες εταιρείες εγγεγραμμένες στην πρώην ΔΟΥ Κρανιδίου. Επίσης, διεξάγονται έρευνες σε 27 Υπεράκτιες. Εταιρείες αρμοδιότητας ΔΟΥ Κύμης.
-Το Σ.Δ.Ο.Ε Δυτικής Ελλάδας κατέσχεσε 19,5 τόνους χαλκού σε σκραπ, σε 2 επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά αγοράς. Ερευνάται αν η προέλευση του χαλκού είναι προϊόν κλοπής από εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και εργοστασίων.
– Το ΣΔΟΕ Π.Δ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη συνεργασία του Τελωνείου Κήπων κατέσχεσε ποσότητα 5 κιλών χρυσού περίπου αξία 111.000 ευρώ και συνελήφθη για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ένας Έλληνας υπήκοος, ο οποίος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία ενώπιον του Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης. Ο χρυσός από τη συσκευασία του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν προϊόν τήξης κοσμημάτων στην Ελλάδα.