Δεν συγχωνεύονται τελικά οι ξένες φιλολογίες στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Μετά τις οξείες αντιδράσεις καθηγητών και φοιτητών και στα δυο Ιδρύματα αλλά και τα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι τους, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχετικού αρχικού σχεδιασμού της «Αθηνάς».
Κι αυτό σύμφωνα με το Βήμα, γιατί εφόσον όπως διαπιστώθηκε δεν το ήθελε συνολικά η ακαδημαϊκή κοινότητα, το μέτρο αυτό δεν θα οδηγούσε στην καλύτερη λειτουργία των σχετικών τμημάτων.
Το αρχικό Σχέδιο «Αθηνά» προέβλεπε συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας
Και η Ψυχολογία αναβαθμίζεται
Το σχέδιο «Αθηνά» όμως προέβλεπε και απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας που έδινε όμως αυτόνομο πτυχίο και είχε χωριστούς εισακτέους απο το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο οποίο και ανήκε. Όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, το Πρόγραμμα Ψυχολογίας τελικά δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας το οποίο όπως είναι γνωστό ήδη είχε υψηλή βάση και μεγάλο ποσοστό αποφοιτούντων.
Εργοθεραπείες- Λογοθεραπείες
Τέλος δεν συγχωνεύονται τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αλλά διατηρούν την αυτονομία τους.
Τα Προεδρικά Διατάγματα για την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» ολοκληρώνονται και προωθούνται για δημοσίευση τις επόμενες ημέρες.