Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η, ενόψει τρόικας, πολιτική διελκυστίνδα στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν από την απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη…
Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζουν ως μονόδρομο τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ και για το τρέχον έτος και παράλληλα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών και των ασθενέστερων στρωμάτων από τη φορολογία των ακινήτων, η ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να εμμένουν στη θέση τους περί της υιοθέτησης, άμεσα, του ενιαίου φόρου ακινήτων, προκαλώντας πλέον και την έντονη ενόχληση του Μαξίμου που βλέπει τους κυβερνητικούς του εταίρους να… διαγκωνίζονται σε κοινωνική ευαισθησία. Το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα της αποψινής συνάντησης των τριών ήρθε να επιβαρύνει η πληροφορία περί δήθεν δυσαρέσκειας του Μαξίμου για τη διμερή σύσκεψη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που, μάλιστα, προκάλεσε και την απάντηση της Ιπποκράτους.
Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό της τρικομματικής βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολιτικό παίγνιο με ορίζοντα όχι μόνον την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και το… 2014, καθώς είναι σαφές στους οικονομικούς επιτελείς και των τριών κομμάτων ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν τώρα στο δημοσιονομικό σκέλος θα έχουν άμεση αντανάκλαση και στη φορολογική πολιτική του επόμενου και, πιθανώς εκλογικού, έτους.
Πάντως, η κάθετη άρνηση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει οποιαδήποτε παράταση του «χαρατσιού» ακόμη και μειωμένου, αλλά και -ολιγότερο- οι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να προκαλεί την έντονη ενόχληση των συνεργατών του κ. Σαμαρά, κάτι που διεφάνη και στην εβδομαδιαία σύσκεψη του πολιτικού και επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν, χθες, τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ επέμεινε μονοδιάστατα να απορρίπτει κάθε εκδοχή ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες οι επιτελείς της Αγ. Κωνσταντίνου γνώριζαν τα πραγματικά δεδομένα και τις διαθέσεις της τρόικας, ενώ αιχμηρά ήταν και τα σχόλια για την εμμονή του κ. Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Προσέθεταν, δε, ως μήνυμα ενόψει και της αποψινής σύσκεψης, ότι ο κ. Σαμαράς έχει την ευθύνη διακυβέρνησης και καθοδήγησης της χώρας σε ασφαλή ύδατα και προς τούτο απαιτείται η στήριξη των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Στο τραπέζι των τριών θα τεθεί, προφανώς, το ζήτημα του ΕΕΤΗΔΕ, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να επιτύχει μείωση της επιβάρυνσης, τουλάχιστον για τις πιο ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, η συζήτηση περί «χαρατσιού» δεν είναι μεμονωμένη και βρίσκεται σε πλήρη συσχέτιση με άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως, ενδεικτικά, η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων και η εισφορά (δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων) προς ενίσχυση του ΟΑΕΕ, την οποία η κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ. Υπό την έννοια αυτή, ακόμη κι αυτή η μείωση στο «χαράτσι» θα μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία και θα εξετάσει τη συνολική πορεία του προγράμματος.
Δυσφορία και στη ΝΔ
Διογκώνεται η δυσφορία και στο εσωτερικό της Ν.Δ. μπροστά στο ενδεχόμενο παράτασης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, πολλώ δε μάλλον του ενδεχομένου να απαιτηθούν νέα μέτρα από την τρόικα. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το εάν η ρύθμιση παράτασης του ΕΕΤΗΔΕ «περνάει» από τη Βουλή.
Χθες, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την παράταση του «χαρατσιού», καθώς, όπως είπε, θεωρεί ότι με την παρούσα δομή του, «είναι ένα νέο μέτρο». Ωστόσο, όπως και στο παρελθόν, έβαλε «αστερίσκο» στην άρνησή του, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να δώσει θετική ψήφο σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στο ειδικό τέλος ακινήτων.
Αμεσες ή έμμεσες βολές κατά του κ. Στουρνάρα εξαπέλυσαν χθες οι κ. Σοφία Βούλτεψη και Γ. Μιχελάκης. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. έκανε λόγο για καθυστερήσεις, αλλά και για πολιτικές ευθύνες του υπουργού Οικονομικών και του επιτελείου του. «Κακώς δεν έχει ετοιμασθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση τώρα», επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας πάντως ότι στη δημόσια συζήτηση παραγνωρίζεται ότι «για το 2013 ο φόρος θα είναι μικρότερος». Τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε η νέα ρύθμιση «και συνταγματικά να είναι εντάξει και τα έσοδα να είναι εκείνα που πρέπει να είναι» εξέφρασε, εξάλλου, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος (97,8), εκ των βασικών πολεμίων, στο παρελθόν, του «χαρατσιού» μέσω ΔΕΗ. Διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχει ο, γαλάζιος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος, ο οποίος προεξόφλησε χθες προσφυγή των δικηγόρων στο ΣτΕ για το χαράτσι. Εκτίμησε, δε, πως ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το «χαράτσι» με πράξη νομοθετικού περιεχομένου συνιστά αποδοχή ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ