Κατώτατο μισθό πολλαπλών ταχυτήτων, με βάση ποικίλα κριτήρια, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης εν όψει του τελικού σχεδίου της υπουργικής απόφασης που αφορά τη διαμόρφωση του νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας από το 2014. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση μία σειρά κριτηρίων, όπως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ή ύψος ανεργίας ανά περιοχή, το ποσοστό ανεργίας συνολικά αλλά και για επιμέρους κλάδους της οικονομίας, και η έκταση της αδήλωτης εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την ηλικία, προβλέπεται διαφορετικός μισθός για τους εργαζόμενους 18 ετών, άλλος για τις ηλικίες έως 24 ετών και διαφορετικός για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Ο κατώτατος μισθός θα αποτελεί αντικείμενο εισήγησης του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή κάθε Δεκέμβριο,αφότου θα έχει προηγηθεί ένα 8μηνο προετοιμασίας με φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, προτείνεται ο κατώτατος μισθός να διαφοροποιείται ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας, αλλά και την οικονομική κατάσταση μίας συγκεκριμένης περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, ο κατώτατος μισθός πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 75% αυτού των ενηλίκων. Επίσης, προβλέπονται διαφοροποιημένοι μισθοί ανά περιοχή, εφόσον υπάρχουν συνθήκες ύφεσης και ανεργίας.
Η “ΑΠΑΝΤΗΣΗ” ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
“Το ΚΚΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τον κατώτατο μισθό σε επίδομα εξαθλίωσης και να επιταχύνει τη σφαγή όλων των μισθών μαζί με τα εργασιακά δικαιώματα. Τα σενάρια που διαρρέει το υπουργείο για καθορισμό του κατώτατου μισθού με βάση ηλικιακά και τοπικά κριτήρια προετοιμάζουν το έδαφος. Οι μισθοί πείνας και οι εργασιακές συνθήκες κάτεργου αποτελούν σταθερή αξίωση των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ. Αυτός ο αντιδραστικός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τους νέους και τους άνεργους, αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη που πρέπει να γίνει μια γροθιά παλεύοντας για το αναφαίρετο δικαίωμά της στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα” το σχόλιο από το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.