Επίσημη κηδεία με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει για την Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 87 ετών. Ωστόσο η τελετή της κηδείας της πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι καθ’ ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά της.
Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών.
«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού —και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα— σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.
«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
“Ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη γυναίκα πολιτικός, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα της, και μια προσεκτική ‘παίκτρια’ που είχε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
“Θα τη θυμόμαστε τόσο για τις συνεισφορές όσο και για τις επιφυλάξεις της όσον αφορά το κοινό μας σχέδιο (για την Ευρώπη)”, πρόσθεσε.
Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Θάτσερ “είχε υπογράψει την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη και βοήθησε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς”.
“Έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φέρει στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που προηγουμένως βρίσκονταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της η Βρετανία είχε “υποστηρίξει” τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Έκανε πολλά για να διαμορφώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα”, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας τη “βαθιά του θλίψη προς την κυβέρνηση και το λαό της Βρετανίας”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η Θάτσερ “σημάδεψε τη βρετανική και την ευρωπαϊκή πολιτική”. “Παρά τις προφανείς πολιτικές διαφορές μας, η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι μια ιστορική προσωπικότητα”, τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Υπενθύμισε ότι κατά την έναρξη της θητείας της, η Θάτσερ ήταν “ένθερμη υποστηρίκτρια της Ευρώπης”, γεγονός που οδήγησε στην υπογραφή και την εφαρμογή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης το 1986.
“Είτε συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις πολιτικές της, η Μάργκαρετ Θάτσερ έδειξε ότι η πολιτική έχει ακόμη τη ικανότητα να είναι μια δύναμη για την αλλαγή”.
Από τη Μόσχα, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια “μεγάλος πολιτικός” που “θα μείνει στην ιστορία”.
“Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα και ένας ευφυής άνθρωπος. Θα παραμείνει στη μνήμη και την ιστορία μας”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος συνομιλούσε άμεσα με την Θάτσερ κατά την χρονική περίοδο του τέλους του ψυχρού πολέμου.
“Η Θάτσερ ήταν μια γυναίκα πολιτικός την οποίας ο λόγος είχε μεγάλο βάρος. Η πρώτη μας συνάντηση, το 1984, σηματοδότησε την αρχή των σχέσεων που ήταν δύσκολες και όχι πάντα ήρεμες, ήταν όμως σοβαρές και υπεύθυνες και για τις δύο πλευρές”, πρόσθεσε.
“Σταδιακά, ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργήθηκαν, οι οποίες είχαν γίνει όλο και πιο φιλικές. Τέλος, καταφέραμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, και αυτό βοήθησε να αλλάξει η ατμόσφαιρα μεταξύ της χώρας μας και της Δύσης και να τεθεί τέρμα στον ψυχρό πόλεμο”, σημείωσε.
Ο πατέρας της πολιτικής της περεστρόικα, 82 ετών σήμερα, είπε ότι είδε τη Σιδηρά Κυρία για τελευταία φορά “πριν από μερικά χρόνια”.
Από την Ουάσινγκτον ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι η Θάτσερ ήταν μια “θαρραλέα προσωπικότητα.Ήταν μια τολμηρή προσωπικότητα, μια γυναίκα που είχε μάθει ότι ένας ηγέτης πρέπει να έχει ισχυρές πεποιθήσεις, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα τρόπο να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, εκτός και αν οι ηγέτες τους δίνουν μια κατεύθυνση για να ακολουθήσουν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
“Δεν πίστευε ότι δουλειά της ήταν να βρίσκει μια συμβιβαστική λύση, αλλά μάλλον να διατηρεί ακράδαντες τις πεποιθήσεις της”, τόνισε ο Κίσινγκερ που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1973.”Συνέχισα να τη βλέπω για δεκαετίες μετά την αποχώρηση από το αξίωμά μου”, είπε, αναφερόμενος στην προτίμησή της για συζητήσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική και “την ικανότητά της να εκφράζει ειλικρινά τις απόψεις της διατηρώντας παράλληλα ένα ανοιχτό πνεύμα για τα άλλα ζητήματα”.
Πηγή: newsbomb.gr