Αντιδρά το Αριστερό Ρεύμα στην “κυβερνοποίηση” του Αλέξη Τσίπρα και την εγκατάλλειψη πάγιων θέσεων του κόμματος ενόψει…εξουσίας. Η δύσκολη συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το βατερλώ κάθε ελπίδας αλλαγής της κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής που συνέβη στην Κύπρο έχει προκαλέσει την ανασύνταξη των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, και στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ευθεία αντιστοίχηση σε όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το Αριστερό Ρεύμα και προσωπικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θέτουν επιτακτικά, πλέον, την ανάγκη αλλαγής της γραμμής του κόμματος και επιδιώκουν τη δημόσια συζήτηση για ένα plan B. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι οι πληροφορίες θέλουν κάποια από τα στελέχη αυτά να συνομιλούν διακριτικά με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο που ετοιμάζει πολιτικό φορέα με την επωυμία “Σχέδιο Β”.
Την Πέμπτη συνεδριάζει, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το 9μελές συντονιστικό όργανο, προκειμένου να διαμορφώσει οριστικά την εισήγηση προς την κεντρική επιτροπή του κόμματος, που συγκαλείται το Σαββατοκύριακο και έχει θέμα την εξέταση των πολιτικών εξελίξεων και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτών. Η εισήγηση πέρασε από 40 κύματα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η πολιτική γραμματεία δεν κατόρθωσε να βρει κοινό τόπο την περασμένη Τρίτη και η επεξεργασία της παραπέμφθηκε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το τελευταίο διήμερο μεταξύ εκπροσώπων των διαφόρων τάσεων.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το protothema.gr, “καυτά» σημεία στην όλη συζήτηση παραμένουν η στάση του κόμματος για το ευρώ, ενώ η αριστερή πτέρυγα επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προεξοφλεί καμία συμμαχία με δυνάμεις πέραν της αριστεράς, σε περίπτωση που κληθεί μετά τις εκλογές να συγκροτήσει κυβέρνηση. «Υπάρχει ένα άγχος, μία πρεμούρα να πούμε με ποιους θα κυβερνήσουμε. Πέρα από το ότι είναι ακραία μία συμπόρευση με τον κ. Καμμένο για παράδειγμα, ας θυμηθούμε ότι έως την τελευταία στιγμή προ των τελευταίων εκλογών ο κ. Σαμαράς απέρριπτε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» σημείωνε με νόημα στέλεχος του αριστερού ρεύματος, επικρίνοντας την τακτική της ηγεσίας, γύρω από το χειρισμό των σχετικών θεμάτων.
Ως προς την ευρωζώνη η ηγεσία εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις για μία πιο αριστερή στροφή, ως προς την εναλλακτική διέξοδο που πρέπει να έχει η χώρα στην περίπτωση, που οι δανειστές απαιτήσουν την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Η επίσημη γραμμή μιλά για επιμονή στη θέση περί παραμονής στο ευρώ, χωρίς αυτό να αποτελεί «πάση θυσία» επιλογή, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί φράσεις περί «εθνικής αναδίπλωσης», ή για «κίνδυνο» όταν αναφέρεται σε τυχόν επιστροφή στη δραχμή. Η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι αυτή η φρασεολογία και προσέγγιση ανακυκλώνουν την τρομοκρατία της κοινής γνώμης και ζητά να γίνει πιο σαφές το «σχέδιο Β».
Στο φόντο αυτό πάντως εκφράστηκαν και αρκετές γκρίνιες τόσο για την εμφάνιση του κ. Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «φάκελοι» του ΣΚΑΙ, όσο και για τις συνεχείς επαφές, που έχει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλοεκδότες, για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μιλήσει με βαρείς χαρακτηρισμούς. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό τις διεργασίες αυτές, εκτιμώντας ότι θολώνουν την εικόνα του ριζοσπαστικού και αποφασισμένου για ρήξεις, κόμματος.
Από την κριτική στελεχών του κόμματος δεν ξεφεύγει το γεγονός των επισκέψεων- συναντήσεων της ηγεσίας με μιντιακά συμφέροντα, όπως η προχθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους κ.κ Γιώργο και Φώτη Μπόμπολα στα γραφεία του Πήγασου στη Μεταμόρφωση, δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση για εμπάργκο στις εκπομπές του Γιάννη Πρετεντέρη με τον οποίο έχουν ανοίξει πόλεμο η Αυγή και το Left.gr. Το Mega, πάντως, αφιέρωσε σημαντικό χρόνο για να προβάλλει αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάϊ και τον Αλέξη Παπαχελά, το ίδιο βράδυ της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον μεγαλομέτοχο του Mega Γ. Μπόμπολα.