Ανάσα μεν, όχι όμως για το σύνολο των πληγέντων στην ελληνική κοινωνία αποτελεί το νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση. Συγκεκριμένα, κεντρική φιλοσοφία της νομοθετικής δράσης που σήμερα παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Θανάσης Σκορδάς είναι πως κεντρικός στόχος της προσπάθειας αυτής μετά και τη συμφωνία που υπήρξε με την τρόικα είναι η δημιουργία μιας ρύθμισης-ομπρέλα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν όμως αυτή αφορά σε συμπολίτες μας που δεν δανείστηκαν αλόγιστα, ωστόσο είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της κρίσης και έχουν αδυναμία να τα καταφέρουν σε σχέση με τις δόσεις προς τις τράπεζες.
Το πρώτο συστατικό στοιχείο των ρυθμίσεων, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, έχει να κάνει με τους ενήμερους δανειολήπτες. Η ρύθμιση αυτή αφορά τα νοικοκυριά που τα τελευταία δυο χρόνια είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 20%. Τα νοικοκυριά αυτά πρέπει να έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, δηλαδή το μικτό είναι αρκετά παραπάνω. Και αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι ετήσιες δόσεις που θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά αυτά, θα είναι κάτω από το 30% ή μέχρι το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για τέσσερα χρόνια.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως η ελληνική κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τρόικα είχε ζητήσει το όριο αυτό να φθάνει τα 35.000 ευρώ και να διευρυνθεί η βάση πολιτών που θα εξυπηρετηθούν, όμως η Τρόικα εμφανίστηκε αδιαπραγμάτευτη. Κι αυτό διότι θεωρούν πως εισόδημα άνω τω