“Υπ’ ατμόν” βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και οι τραπεζίτες, μιας και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εισέρχεται στην τελική ευθεία, αφού το χρονικό όριο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) είναι στο τέλος Απριλίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Πειραιώς και η Alpha Bank αναμένεται να… κόψουν το νήμα της παραμονής σε ιδιωτικά χέρια, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την ΕΤΕ και τη Eurobank. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, μια μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και μία μεταξύ των ιδίων και του προέδρου της Εθνικής κ. Γ. Ζαννιά, του μόνιμου τοποτηρητή της τρόικας Μπομπ Τράα, αλλά και της Αναστασίας Σακελλαρίου, διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πειραιώς και Alpha αναμένεται να καλύψουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Εθνική Αναφορικά με την Εθνική, η διοίκησή της υποστηρίζει ότι θα δώσει “μάχη” μέχρι τέλους, την ώρα που παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για δύσκολο εγχείρημα. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, πραγματοποιώντας επαφές με διεθνείς επενδυτές, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Εθνικής, μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει παρουσιάσεις στο Λονδίνο, παρά μόνο τηλεφωνικές επαφές. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, περιδιαβαίνει την ελληνική επικράτεια και συναντάται με περιφερειάρχες και διευθυντές, στους οποίους υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της ΑΜΚ και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να γίνει προσπάθεια για να πειστούν να συμμετάσχουν οι μεγαλοκαταθέτες και οι επιχειρηματίες. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο κ. Τουρκολιάς θα επισκεφθεί την Κρήτη και την Πάτρα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αύξηση της Εθνικής ενδιαφέρεται και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος είναι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο, ενώ περιλαμβάνεται και στη λίστα του «Forbes». Επίσης, πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή της οικογένειας Λάτση, αλλά και εφοπλιστικών οικογενειών, όπως του κ. Κωνσταντακόπουλου.
Eurobank Για τη Eurobank, οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια. Εάν συμβεί αυτό και περάσει στα “χέρια” του ΤΧΣ, υπάρχει ενδεχόμενο να συγχωνευθεί με το υγιές Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το οποίο υπάρχουν αρκετές συνέργειες, ώστε το ενιαίο σχήμα να αποκρατικοποιηθεί και να πωληθεί είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Πειραιώς Από την πλευρά της, η Πειραιώς έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση της Millennium Bank και μαζί της τη δέσμευση της πορτογαλικής μητρικής της Millennium BCP ότι θα συμμετάσχει στην αύξησή της με 400 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι -μαζί με τα 170 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Société Générale, μετά την πώληση της Geniki Bank-, η Πειραιώς έχει ήδη εξασφαλίσει ότι θα καλύψει τον στόχο του 10%. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα για τη διοίκηση είναι πλέον να εξασφαλίσει συνολικά 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους, ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσει μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).
Alpha και Attica Η Alpha Bank φέρεται έτοιμη να καλύψει το 10% της συμμετοχής, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι δεν έχει αρνητική καθαρή θέση, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μειωμένης εξασφάλισης ομολόγων της, προκειμένου να βελτιώσει την κεφαλαιακή της βάση. Όσο για τις μικρότερες τράπεζες, ζητούμενο αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα Αττικής.