Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων καλούνται να ψηφίσουν αυτή τη Κυριακή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα εν μέσω έντονων τριβών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών και με σοβαρές εκκρεμότητας για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τα μέτρα για την ανεργία. Οι τριβές, πάντως, μετά τα αλεπάλληλα κρούσματα έλλειψης συντονισμού από Α. Μανιτάκη, Α. Ρουπακιώτη, Φ. Σκοπούλη και Γ. Βρούτση, φέρνουν πιο κοντά τον ανασχηματισμό.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013», υπερψηφίστηκε το Σάββατο από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, την Κυριακή. Στο μέτωπο της εσωτερικής τριβής, το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου δηλώνει -μέσω του βουλευτή Φίλιππου Σαχινίδη- πως «δεν μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα», αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Νωρίτερα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος είχε αναφέρει πως «δεν φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, είχε αναφέρει πως «θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση», όμως συμπλήρωσε πως «πρέπει να κοστολογήσουμε αυτά τα μέτρα». Μάλιστα είπε πως «αυτή την ώρα γίνεται συνεργασία των υπουργείων, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε έως αύριο, εάν όμως δεν μπορέσουμε εγώ προσωπικά δεσμεύομαι και η κυβέρνηση ότι το υπουργείο Εργασίας θα φέρει μια σχετική διάταξη σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Αν είμαστε έτοιμοι, μπορεί να την κάνουμε δεκτή και αύριο».
Η αντιπαράθεση του υπουργείου Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ έρχεται λίγες ημέρες μετά την κόντρα δύο υπουργών που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ και συγκεκριμένα των κυρίων Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη σχετικά με νομοθετική ρύθμιση που προωθούσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ολα τα παραπάνω δημιουργούν ερωτηματικά για την εσωτερική συνοχή της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού μετά τις γιορτές του Πάσχα. Οι δύο άλλοι εταίροι της εσωτερικής Τρόικα, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, με σχετικές τους δηλώσεις, δείχνουν να συναινούν για αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση.
ΠΥΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ξεκίνησε με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Απέναντι στην έντονη αντίδραση που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ για τον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ για τη χώρα μας και τον Μάιο άλλα 6 δισ. ευρώ.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, έβαλε κατά της διαδικασίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα και πρόσθεσε ότι «δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας».
«Εχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Εχετε επιβάλει στη χώρα μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο – έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μη δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.
Ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
«Ολες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούετε για άλλη μια φορά στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία». «Εφαρμόζετε την αντιλαϊκή πολιτική που είστε δεσμευμένοι να υλοποιήσετε» ανέφερε.
KAΛΛΙΕΡΓΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε εντός στόχων, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς τον Μάρτιο έγιναν περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις και στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε θετικό πλεόνασμα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι είναι η τελευταία χρονιά που το τέλος ακινήτων θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ και ότι τα γιαπιά χωρίς ρεύμα δεν θα πληρώσουν χαράτσι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως θα διευρυνθούν τα κριτήρια για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι και θα ενταχθούν σε αυτούς όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, με βάση τα δεδομένα της Eurostat.
Επίσης είπε ότι υπάρχει η δέσμευση από την Τρόικα ότι τον Ιούνιο θα συζητηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πραγματοποιηθεί, ενώ πρόσθεσε πως θα ρυθμιστούν οι οφειλές και για όσους χρωστούν στους δήμους.
Πηγή: iefimerida.gr, www.opinion24.gr