«Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει εξαιρετική δουλειά – είμαστε αδέλφια», δηλώνει ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του γερμανικού Χρηματιστηρίου. O πρώην πρόεδρος του Eurogroup αποκαλύπτει ότι τον περασμένο Μάιο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «ήταν πολύ κοντά», αλλά δεν υπάρχει τώρα τέτοιο ενδεχόμενο. Επισημαίνει ότι η χώρα μας «κινείται πλέον στην σωστή κατεύθυνση» και προβλέπει ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε λίγα χρόνια η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.
Στέλνει δε μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες, οι οποίοι, όπως λέει, «έχουν πολύ κουράγιο».
«Έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ότι τα εναπομείναντα σημεία του προγράμματος θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε μερικά χρόνια από τώρα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα και αναφέρει ότι ο ίδιος δεν θα ήταν αντίθετος σε ένα τρίτο δάνειο, μέχρι να καταστεί και πάλι δυνατή η χρηματοδότηση από τις αγορές.
«Το ενδεχόμενο πάντως η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη είναι εκτός συζήτησης», προσθέτει, «αλλά πέρυσι, συνεχίζει, φαινόταν πολύ πιθανό».
«Τον Μάιο του 2012 οι κερδοσκόποι σε όλο τον κόσμο πόνταραν σε μια έξοδο της Ελλάδας («Grexit»).
Τώρα αυτή η απαίσια λέξη έχει εξαφανιστεί», τονίζει ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup και διευκρινίζει ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λάβει τις αποφάσεις που έλαβε – και ήταν πολύ εντυπωσιακό αυτό, πρέπει να πω – η έξοδος δεν θα ήταν απλώς μια πιθανότητα, αλλά η πραγματικότητα».
Δηλώνει δε χαρακτηριστικά ότι «η τελευταία πόρτα πριν από την έξοδο βρισκόταν κοντά στην μύτη μας» και εξηγεί ότι μετά το ασαφές αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών στην Ελλάδα, υπήρχαν φόβοι ότι η χώρα δεν θα συμφωνούσε στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες δόσεις από το πακέτο διάσωσης.
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζει ακόμη απαισιόδοξες τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Δηλώνει μάλιστα ότι «εάν οι ελληνικές αρχές ζητήσουν λίστα με τους Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του Λουξεμβούργου», εκείνος θα την δώσει και τονίζει ότι «ολόκληρη η ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει το ίδιο».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με συμμετοχή του δημοσίου τομέα (OSI), ο Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου σημειώνει ότι δεν υπάρχει αντίθεση επί της αρχής, αλλά επισημαίνει ότι «έπειτα από όσα συνέβησαν στην Κύπρο, μια τέτοια επιλογή έχει γίνει αρκετά υποθετική».
ΠΗΓΗ: tanea.gr