Κακό «ποδαρικό» για το 2013 έκανε η ύφεση που στο α΄τρίμηνο φέτος εκτινάχθηκε στο 5,6%, αντί 5,3% που εκτιμούσε προ μηνός περίπου η ΕΛΣΤΑΤ.
Η πέρα από το αναμενόμενο συρρίκνωση της ελληνικής Οικονομίας γεννά προβληματισμό για το αν και κατά πόσον μπορεί να επιστρέψει σύντομα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κυβέρνηση και Κομισιόν εκτιμούν ότι εφέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% συνολικά, για να περάσει σε θετικό πρόσημο (+0,6%) το επόμενο έτος, Αντίθετα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,9% εφέτος και επιπλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2014.
Με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της, επειδή προέκυψαν νέα δυσμενή στοιχεία, που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.
Στοιχεία που ενσωματώθηκαν και αποκάλυψαν την πέραν του αναμενομένου συρρίκνωση εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι, για παράδειγμα τα μηνιαία στοιχεία Μαρτίου για τις εισαγωγές και εξαγωγές και τα τριμηνιαία για την ανεργία και τον τζίρο στον κλάδο των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κύριοι λόγοι για την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% είναι η περαιτέρω μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε περαιτέρω κατά 8,7% και η συνολική καταναλωτική δαπάνη (όχι μόνο των νοικοκυριών αλλά και τους κράτους) παρουσίασε μείωση 8,3%.
Αντίστοιχα και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 11,4%.
Μείωση καταγράφεται, αντιθέτως, στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 22,9%, που μετρίασε την πτώση του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές εμφάνισαν μείωση 2,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12,4%), αλλά η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από τη μείωση κατά 7,8% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 17,8%).
ΠΗΓΗ: protothema.gr