Διατεθειμένοι να μη φύγουν από την Ελλάδα χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα «ονοματεπώνυμα» 2.000 υπαλλήλων του δημοσίου που θα πρέπει να έχουν απολυθεί μέχρι το Σεπτέμβριο είναι οι επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση τις τελικές αποφάσεις τις οποίες θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποιοι θα αποχωρήσουν πρώτοι από το δημόσιο.
Η δημόσια τηλεόραση βρίσκεται πρώτη στη λίστα με συγχωνεύσεις οργανισμών, λουκέτα σε περιφερειακούς σταθμούς και άμεσες απολύσεις εργαζομένων. Παράλληλα, θα πρέπει να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλογος με τους οργανισμούς που αναμένεται να κλείσουν ή να συγχωνευθούν.
Ο Αντώνης Μανιτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε πίστωση χρόνου για να συμπληρωθούν οι θέσεις για 12.500 υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας.
Μέχρι την 1η Ιουλίου σε καθεστώς κινητικότητας έπρεπε να έχουν ενταχθεί 12.500 υπάλληλοι, ωστόσο για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή και των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η αξιολόγηση των υπουργείων, από όπου προκύπτει πλεονάζον προσωπικό 2.500 υπαλλήλων.
Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να συμπληρωθούν οι αριθμοί για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να ανέλθουν σε συνολικά 4.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει τη δυνατότητα είτε της πλασματικής εξαγοράς έως τριών ετών, είτε της είσπραξης αποδοχών διαθεσιμότητας και εξαγορά έως 2 πλασματικών ετών με παραίτηση 1 μήνα από την ένταξη στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο όσους υπαλλήλους ενταχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας.