Η τηλεόραση, ένα από τα αγαπημένα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στο κόσμο, σύντομα θα αποκτήσει καινούργιες ιδιότητες, που δεν θα σχετίζονται καθόλου με αύτα που ως τώρα γνωρίζουμε, καθώς θα αφορούν την υγεία μας.
Ερευνητές του MIT, που ειδικεύονται σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσαν ένα καινούργιο τρόπο να μετράς τους καρδιακούς παλμούς μέσω βίντεο το οποίο θα καταγράφει τις κινήσεις του προσώπου.
Η τεχνολογία των video games ήταν ένας προάγγελος για αυτή τη τεχνική. Η Microsoft σε αναβάθμιση που θα κάνει στην κονσόλα της, Microsoft Kinect, θα τοποθετήσει βιομετρικούς αιθητήρες οι οποίοι θα μπορούν να «καταλαβαίνουν» πότε οι χρήστες αρχίζουν να ιδρώνουν, αλλά και τις διακυμάνσεις των καρδιακών τους παλμών.
Δεν είναι μόνο η Microsoft όμως η οποία εντάσσει αυτό το σύστημα στην τεχνολογία της. Οι τηλεοράσεις της νέας γενιάς θα παρέχουν παρόμοιες δυνατότητες.
Οι ερευνητές του MIT έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι μικρές κινήσεις του κεφαλιού είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις συσπάσεις της καρδιάς. Αυτές οι κινήσεις, μπορούν να εντοπιστούν από ένα απλό βίντεο. Σε πειράματα μάλιστα, η ανάλυση του βίντεο φάνηκε να είναι σχεδόν όσο ακριβές είναι και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Το βίντεο, θα είναι ικανό να υπολογίζει το χρόνο μεταξύ των καρδιακών παλμών και με αυτό το τρόπο θα μπορεί να προσδιορίζει πόσο πιθανό είναι να προκύψει ένα πρόβλημα στην καρδιά.
Για να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται αυτή η τεχνική, οι επιστήμονες του ΜΙΤ εξαίρεσαν από το βίντεο της κινήσεις που δεν έχουν σχέση με την καρδιακή λειτουργία, όπως το ανοιγόκλειμα των ματιών και η αναπνοή.
Αν και η συγκεκριμένη τεχνική δεν μπορεί να υποστηριχθεί με τωρινή τεχνολογία των τηλεοράσεων, όλα δείχνουν ότι σε κάποια χρόνια θα είναι ήδη σε εφαρμογή.