Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ η πλειοψηφούσα άποψη υποστήριξε ότι υπήρξε σχέδιο εκδίωξης του κόμματος από την κυβέρνηση ενώ ο Φώτης Κουβέλης κατήγγειλε, για πρώτη φορά, οργανωμένη επίθεση από συμφέροντα και προειδοποίησε ότι αυτά θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση με δάχτυλο Βενιζέλου κατέθεσε πρώτη η Μαρία Ρεπούση η οποία την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε γνώμη» και άφησε να εννοηθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπαναχώρησε προκειμένου να εγκλωβίσει τη ΔΗΜΑΡ και να την αναγκάσει σε έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.
Ακριβώς την ίδια άποψη, με καθαρότερο τρόπο, διατυπώνει σήμερα στην εφημερίδα Εθνος ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν Παν), στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη. Γράφει ο κ. Παναγιώτου σε άρθρο του με τίτλο «Το …μπρα ντε φερ έμεινε στη μέση»:
«Το πραγματικό διακύβευμα του ιδιότυπου «μπρα ντε φερ» ήταν τελικά η λειτουργία της κυβέρνησης, που είχε μετατραπεί σε μονοκομματική. Θα επέβαλλε ο Σαμαράς αυτό που ήθελε ή θα γινόταν συμβιβασμός στη βάση Βενιζέλου-Κουβέλη;
Ο κ. Βενιζέλος διαφοροποίησε την αρχική «κοινή θέση του» με τον Κουβέλη, αφήνοντας τη ΔΗΜΑΡ έξω και δημιουργώντας δικούς του όρους συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Τόσο απλά…».
Τι είπε ο κ. Κουβέλης όταν έφυγαν οι κάμερες
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για επιθέσεις που δέχτηκε το κόμμα από συμφέροντα και προειδοποίησε ότι η ΔΗΜΑΡ θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις το επόμενο διάστημα. «Η επιλογή που κάναμε μας έφερε σε σύγκρουση με συμφέροντα» είπε ο κ. Κουβέλης και ζήτησε από τα στελέχη του να αποφύγουν τον οξύ και επιθετικό πολιτικό λόγο και να περιφρουρήσουν τη συνοχή του χώρου δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.
Το Γραφείο Τύπου διαψεύδει
Από την πλευρά του, σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ σημειώνει: «Η συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή ήταν σε καθαρά πολιτικό – επικοινωνιακό επίπεδο, χωρίς κανενός τύπου αναφορά σε θεωρίες συνωμοσίας. Ουδέποτε ειπώθηκε ότι τη ΔΗΜΑΡ την πολεμούν τα συμφέροντα, ούτε κατασκευάστηκε κανένας εχθρός. Ο προβληματισμός της ΕΕ αποκρυσταλλώθηκε πλήρως στη δήλωση του Φώτη Κουβέλη μετά τη συνεδρίαση.»
Οι άλλοι ομιλητές
Στην ίδια συνεδρίαση η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη είπε απερίφραστα ότι «η ΔΗΜΑΡ εξεδιώχθη από την κυβέρνηση» και κάλεσε τους διαφωνούντες σε αυτοσυγκράτηση αφού, όπως είπε, η απόφαση της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.
«Οι επιθέσεις που δεχόμαστε είναι στρατηγικής σημασίας, επιχειρείται ένας νέος διπολισμός» είπε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου και έκανε λόγο για «συμφέροντα που μας χτυπάνε».
Τι είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τα αίτια της αποχώρησης από την κυβέρνηση
Στην ομιλία που έκανε ο Φώτης Κουβέλης μπροστά στις κάμερες επιχείρησε να αιτιολογήσει γιατί η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε την κυβέρνηση:
Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματική σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής.
Υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόρισαν την δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς ως ενισχυτικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ώστε να διορθώνονται λάθη, που εξάλλου έχουν ομολογηθεί – και να προωθούνται οι διεκδικήσεις της χώρας. Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που η χώρα χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη, για να προωθήσει αλλαγές, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Την ώρα που η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότησή της.
Αντί γι΄αυτή τη συμπαράταξη, δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν με στενή κομματική και αντιδημοκρατική αντίληψη.
Είχαμε πει πολλές φορές ότι η συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση πρέπει να αντανακλάται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Η παραμονή μας στην Κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια στήριξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας.
Η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη για την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με το δικό της διακριτό στίγμα. Δεν απομακρύνεται κατ’ ελάχιστον από την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και περιεχόμενο. Δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτηση των λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η παρουσία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ενεργή, θα είναι και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, αντιδημοκρατικές ενέργειες, αλλά και λαϊκιστικές αντιλήψεις. Η πολιτική μας θα υπηρετεί την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η Δημοκρατική Αριστερά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού και σοσιαλιστικού χώρου. Η έκφραση αυτού του χώρου καθίσταται τώρα περισσότερο από κάθε φορά αναγκαία για την κοινωνική και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας. Τον δικομματισμό και τον διπολισμό τον πληρώσαμε ακριβά. Μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι. Και αυτό πρέπει να αποκρουσθεί.
Η Δημοκρατική Αριστερά δύναμη ευθύνης και δημοκρατίας, δύναμη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων θα είναι στις επάλξεις του αγώνα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ας το επαναλάβω, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr