Την έντονη αντίδραση του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και του Γιάννη Σμπώκου, προκάλεσαν έγγραφα που προσκόμισε η πολιτική αγωγή τα οποία, όπως υποστήριξε, δείχνουν μεθόδευση στην επιλογή της HDW ως κατασκευάστριας εταιρίας των υποβρυχίων.
Ακολουθούν οι διάλογοι που διημείφθησαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων:
Πολιτική Αγωγή: Το ΚΥΣΕΑ έδωσε την προμήθεια στα Ελληνικά Ναυπηγεία τον Ιούλιο του 1998 χωρίς να υποδεικνύει κατασκευαστή. Τον Οκτώβριο του 1998 το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει μετά από πρόταση του Ναυτικού το οποίο υπέδειξε την HDW, και επιλέγει την HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία.
Τσοχατζόπουλος: Ενσταση και διαμαρτυρία για την Πολιτική Αγωγή.
Πολιτική Αγωγή: Υπήρξε μεθόδευση πολύ συγκεκριμένη από τον κ.Τσοχατζόπουλο και δεν έχει να κάνει με την τυπική νομιμότητα των συμβάσεων. Εγινε μεθόδευση να πάμε με νομότυπους τρόπους στην υπογραφή των συμβάσεων.
Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι πρωτοφανές. Από που κι ως που αντλούν το δικαίωμα και αμφισβητούν την εγκυρότητα θεσμοθετημένων οργάνων. Πάνε να συνδέσουν την θεσμική δουλειά με κάποιον τρίτο. Εμένα. Επιβαρύνουν το δικαστήριο με άσχετα πράγματα.
Πρόεδρος: Μην αντιδράτε με οτιδήποτε. Αυτή είναι η κατηγορία. Θα την ακούτε συνέχεια.
Τσοχατζόπουλος: Ποια κατηγορία. Δεν υπάρχει καμία κατηγορία. Είναι ανύπαρκτη.
Πρόεδρος: Για σας δεν υπάρχει.
Τσοχατζόπουλος: Είναι ιστορίες της Πολιτικής Αγωγής.
Παγορόπουλος (συνήγορος Α. Τσοχατζόπουλου): Πώς είναι δυνατόν να πει ο Τσοχατζόπουλος-και να συνεργαστεί το ΚΥΣΕΑ- «ας βάλουμε μπροστά τα Ναυπηγεία για να κάνουμε τη δουλειά».
Κοτσαλής (συνήγορος Α. Τσοχατζόπουλου): Αύριο θα καταθέσουμε μελέτη που δείχνει ότι το κατηγορητήριο είναι αστήριχτο. Ασχολείται με χρήματα που δεν ακουμπούν τον Τσοχατζόπουλο. Η δική μας θέση από την αρχή είναι ότι δεν υπάρχει δωροδοκία. Το δικαστήριο επέλεξε να μην ασχοληθεί. Το Ελληνικό Δημόσιο συνεβλήθη με Ελληνικά Ναυπηγεία και τα Ναυπηγεία με την HDW.
Πολιτική Αγωγή: Από τα έγγραφα της πολιτικής αγωγής φαίνεται η διασύνδεση, η μίζα και η ροή του «μαύρου» χρήματος.
Τσοχατζόπουλος: Τι λέει κ.Πρόεδρε.
Πρόεδρος: Αυτή είναι η κατηγορία. Αν δεν την αντέχετε αποχωρήστε.
Τσοχατζόπουλος: Πρέπει να σταματήσετε αυτό το θέατρο. Τα έγγραφα που διαβάζονται είναι τα επίσημα του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Αυτά τα έγγραφα ελέγχονται από θεσμικά όργανα. Μέχρι να φτάσουν στον Υπουργό ελέγχονται πέντε φορές. Επειδή οι κυρίες της πολιτικής αγωγής δεν έχουν ιδέα πώς γίνονται αυτά τα πράγματα και διατυπώνουν κατηγορητήριο που δεν έχει καμία σχέση. Να σταματήσει αυτό. Κατασκευασμένο κατηγορητήριο για επικοινωνιακούς λόγους.
Πολιτική Αγωγή: Ενώ υπήρχαν 5 τύποι υποβρυχίων επέλεξαν τα συγκεκριμένα. Η μεθόδευση έγινε εκ του πονηρού.
Σμπώκος: Αποσπασματικά επιλέγονται έγγραφα. Το έχουμε ζήσει αυτό από το 2004. Εστιάζουν σε σημεία που αποπροσανατολίζουν. Λέει το κατηγορητήριο ότι προκειμένου να επιλεγεί η HDW δόθηκαν ποσά τα οποία μετακυλήθηκαν στο κόστος των συμβάσεων και επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο.
Το δικαστήριο σας πρέπει να αποφανθεί επί της δωροδοκίας. Πρέπει να αποφανθεί ποιος είναι ο ρόλος καθενός. Για την ανάθεση των υποβρυχίων υπήρξαν τέσσερις πόλοι λήψης αποφάσεων. Πρώτον, το Α.Ν.Σ η μητέρα των αποφάσεων. Για την ανάθεση των υποβρυχίων πήρε πέντε αποφάσεις. Το ναυτικό ως μόνος αρμόδιος φορέας κάνει την έρευνα αγοράς, αφού τα επεξεργαστεί αποκλείει κάποια και φτιάχνει μία μικρή λίστα, ορίζοντας προδιαγραφές και ανελαστικά κριτήρια. Ένα από αυτά το είχε μόνο το 214. Δεύτερον, ο πατέρας των αποφάσεων είναι το ΚΥΣΕΑ. Παίρνει τις αποφάσεις του ΑΝΣ και ασχολείται με τρόπο υλοποίησης προγράμματος. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να αναθέσει πρόγραμμα στα Ελληνικά Ναυπηγεία μια πολιτική απόφαση κατά την άποψή μου πολύ σωστή για να μείνει και κανένα φραγκάκι στην Ελλάδα. Τα ΕΝΑΕ ενημέρωσαν ότι είχαν αποκλειστικό συμβόλαιο με HDW.
Παρόλο που τα γερμανικά υποβρύχια ως πιο σύγχρονα θα έπρεπε να είναι τα ακριβότερα ήταν τα φθηνότερα. Ως γενικός διευθυντής δε θα δεχόμουν να βάλω υπογραφή μου σε ένα ακριβό υποβρύχιο. Να σημειώσω ότι το ΚΥΣΕΑ δε δέχεται πάντα τις εισηγήσεις κορυφαίο παράδειγμα τα F16, η αεροπορία εισηγήθηκε για F15 και ΚΥΣΕΑ αποφάσισε F16.Ο τρίτος πόλος καταλύτης των αποφάσεων ήταν τα Ναυπηγεία και ο τέταρτος ο υλοποιητής εμείς. Που είναι η μεθόδευση; Μπορεί να έγινε σε επίπεδο ναυτικού; Να την δούμε. Μπορεί να έγινε σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ; Σε 15 υπουργούς;
Θέλω να σημειώσω ότι η πολιτική αγωγή προσκόμισε κάποια έγγραφα άκρως απόρρητα, εγώ έπρεπε να πάρω έγκριση για να τα επικαλεστώ και τώρα έχουν γίνει φέιγ βολαν οι απόρρητοι χάρτες της χώρας. Εν κατακλείδι έχουμε μια διαδικασία απολύτως σύννομη όχι νομότυπη, είχε προσδιοριστεί σχεδόν ανελαστικά η ανάθεση των υποβρυχίων.
Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος όπως έθεσε τα ζητήματα επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό μας περί μεθόδευσης. Αυτό έλεγε και ο κύκλος της προσευχής να προσδιορίσουμε τα κριτήρια.
Τσοχατζόπουλος: Μας συκοφαντείτε.
Ο κ. Σμπώκος περιέγραψε επακριβώς πως γίνεται διαδικασία. Η Εθνική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας με πρόεδρο τον κ. Σημίτη σε συνεργασία με το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας αυτά να γίνονται στα ελληνικά ναυπηγεία. Αυτό συνέβη το 1997 περίπου την ίδια περίοδο που υπεγράφη η σύμβαση της ΕΝΑΕ με τη HDW. Την ίδια περίοδο ανταγωνίστριες εταιρίες λέγαν για επηρεασμό στρατιωτικής ηγεσίας…Όλο αυτό το story αναπτύχθηκε και δυστυχώς την πάτησαν και οι δικαστικές αρχές.
Πρόεδρος: Success story είναι αυτό.
ΠΗΓΗ: real.gr