Στην ικανότητα αλλά και την προθυμία της κυβέρνησης να εισπράξει τους φόρους, και κυρίως το φόρο ακινήτων, εντοπίζει η Κομισιόν τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την έκθεση που συντάχθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει τη “φοροκαταιγίδα” που συντελείται στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μεγάλη συγκέντρωση φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, με τα πολλά εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων και την παράταση των προθεσμιών για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
“Ο σχεδιασμός του νέου φόρου ακινήτων που προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από το 2013 και η ικανότητα της κυβέρνησης να εισπράξει τα έσοδά της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αβεβαιότητας για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014”, αναφέρει η έκθεση.
Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι εισπράξεις των φορολογικών εσόδων κινδυνεύουν να είναι χαμηλότερες των στόχων, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις διαδικασίες είσπραξης χρεών από φόρους και εισφορές.
Η Κομισιόν εκφράζει αμφιβολίες για την προθυμία αλλά και την ικανότητα της κυβέρνησης να εισπράξει έσοδα με πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Η έκθεση αναγνωρίζει μεν ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των εφοριών, όμως, τονίζει ότι τυχόν “αποτυχία να επιτευχθούν οι στόχοι για βελτίωση της είσπραξης φόρων, θα σημάνει την ανάγκη εναλλακτικών μέτρων, για να κλείσει το έκτακτο δημοσιονομικό κενό”.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πιθανόν να αντιμετωπίσει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 2 δισ. ευρώ φέτος και το 2014 κι αυτό σε περίπτωση που αποτύχει να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί από τους δανειστές προκειμένου να λάβει “φρέσκο” χρήμα. Για το 2015 προβλέπεται δημοσιονομικό κενό άνω του 1,75% του ΑΕΠ και πάνω από 2% για το 2016 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).
Επίσης, από την έκθεση προκύπτει αύξηση της αβεβαιότητας όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν και το σενάριο για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών παραμένει το ίδιο, οι προβλέψεις για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μειωμένες για αυτό το χρόνο και έχουν αυξηθεί για τον επόμενο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, εξαιτίας του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της επιδείνωσης στην κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων των Ελλήνων, που οδήγησε στα πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ειδικότερα, τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και με το ρυθμό των νέων δανείων σε καθυστέρηση να επιβραδύνεται (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).