Κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα προκαλεί η επιμονή της δεύτερης να μπει άμεσα “λουκέτο” στις αμυντικές βιομηχανίες με απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων και πιθανώς χωρίς αποζημιώσεις, καθώς το μεν υπουργείο Άμυνας κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ως προς την εταιρεία ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που τελεί υπό την δικαιοδοσία του, από το υπουργείο Οικονομικών που για την ΕΛΒΟ συμφωνεί στο σενάριο της εκκαθάρισης εν λειτουργία και για τη ΛΑΡΚΟ εκείνο της άμεσης ιδιωτικοποίησης.
Η τρόϊκα δείχνει ως υπεύθυνη για την εμπλοκή την αναπληρωτή υπουργό Φώφη Γεννηματά, την οποία στηρίζει, όμως, απολύτως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ οι Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας είναι πιο κοντά στα σενάρια των τροϊκανών, όπως αποκάλυψε και η δημοσιοποίηση(Real.gr) του περιβόητου e-mail του Ματίας Μορς προς την γενική γραμματέα και εξ απορρήτων του υπουργού Οικονομικών κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Ορισμένα sites, όπως το iefimerida.gr (σχετικό δημοσίευμα) επισημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει τη δυσφορία του για τους χειρισμούς της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας, η οποία ζήτησε προνομιακή μεταχείριση για τους εργαζομένους στα Αμυντικά Συστήματα και υψηλές αποζημιώσεις, σαν να μη βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, άλλα, όπως το Real.gr, επισημαίνουν ότι “ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπική πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει ανάγκη την ύπαρξη αμυντικών βιομηχανιών”.
Oπως αποκαλύφθηκε από την απάντηση μέσω e-mail του εκπροσώπου της Κομισιόν Ματίας Μορς, η Τρόικα αμφισβητεί την αξιοπιστία των σχεδίων της ελληνικής πλευράς για εκκαθάριση εν λειτουργία. Επιπλέον, η Τρόικα θεωρεί ότι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν εξασφαλίζουν την εξυγίανση και την πώλησή τους σε ιδιώτες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει.
Tρόικα: Το επιπλέον κόστος 144 εκατ. ευρώ για τα ΕΑΣ είναι υπερβολικό
Για τα ΕΑΣ η Τρόικα σημειώνει πως το σχέδιο θα έχει επιπλέον κόστος 144 εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους, καθώς περιλαμβάνει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, ο κ. Μορς σημειώνει ότι το σχέδιο δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση και πως η εταιρεία θα έπρεπε να ρευστοποιηθεί. Εάν η ελληνική πλευρά επικαλείται λόγους εθνικής άμυνας για τη διατήρηση της εταιρείας, τότε αυτή θα έπρεπε να είναι ακόμη μικρότερη και η δραστηριότητά της να εξαντλείται στις παραγγελίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Οπως προκύπτει από τα σχέδια που παρουσιάζεται σήμερα στον Τύπο, το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΕΑΣ προέβλεπε την παραμονή 350 περίπου εργαζομένων στο νέο σχήμα και έσοδα από εξαγωγές 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τρόικα δεν θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτύχει τέτοιες εξαγωγές, άρα τα ΕΑΣ θα πρέπει να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.
Τρόικα προς Γεννηματά: Πολύ γενναιόδωρες οι αποζημιώσεις
Η Τρόικα απορρίπτει, ουσιαστικά, ως «εξαιρετικά γενναιόδωρο» το σχέδιο της εθελουσίας εξόδου και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει «επιπλοκές και δημοσιονομικό κενό» στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις γενικές παρατηρήσεις του ο Ματίας Μορς αναφέρει ότι κάθε σχέδιο εκκαθάρισης «δεν θα πρέπει να έχει ως όρο αποζημιώσεις που θα ξεπερνούν τις νόμιμες απαιτήσεις ή μια επαναπρόσληψη του προσωπικού».
Νέο σχέδιο από Στουρνάρα με μειωμένο κόστος
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχέδιο που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες, και το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει ο Γιάννης Στουρνάρας, μειώνεται το κόστος της εθελουσίας εξόδου και αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω τα έσοδα από εξαγωγές και το προσωπικό.
2. Για τη ΛΑΡΚΟ η τρόικα διατυπώνει ενστάσεις ως προς τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση να διενεργήσει τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης. Κατ’ αρχάς διαφωνεί με το να τεθεί όρος στους υποψήφιους επενδυτές για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς θεωρεί πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι αν και γίνονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, οι όροι είναι τέτοιοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενιαία πώληση και συνεπώς ο νέος επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει να επιστρέψει στο Δημόσιο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
3. Για την ΕΛΒΟ, η τρόικα είναι πιο κατηγορηματική. Θεωρεί ότι το κόστος της εκκαθάρισης εν λειτουργία είναι υψηλότερο από το άμεσο λουκέτο, ενώ η εκτίμηση ότι στο μέλλον η εταιρεία θα έχει νέα συμβόλαια δεν είναι ρεαλιστική και δεν εγγυάται τη βιωσιμότητά της.
Εν κατακλείδι, η τρόικα λέει σαφώς πως η πτώχευση της εταιρείας είναι η πιο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση.
Από την απάντηση της τρόικας φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη. Η τρόικα επί της ουσίας θεωρεί ότι η ΕΛΒΟ δεν έχει πιθανότητες εξυγίανσης και τα ΕΑΣ μπορούν να διασωθούν μόνον ως ένα πολύ μικρό σχήμα, που θα επιβιώσει την επόμενη πενταετία με τις παραγγελίες του υπουργείου Αμυνας, ύψους 105 εκατ. ευρώ.