Την αποπομπή ενός εκ των βουλευτών του, γνωστού για επεισόδια ρατσιστικού και εθικιστικού μίσους, ανακοίνωσε το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, επειδή φωτογράφισε μέσα στο κοινοβούλιο φίλο του που χαιρετούσε ναζιστικά.
Ο Τζέιμς Χιρβισάρι, επιφανές μέλος του κόμματος το οποίο εκμεταλλεύτηκε την οργή των Φινλανδών για τα δάνεια προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα για να αυξήσει τη δημοτικότητά του, είχε προσκαλέσει τον φίλο του, τον Σέπο Λέτο, στο κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή και τον φωτογράφισε να απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο μπλογκ του Λέτο ο οποίος είναι γνωστός για την ανάρτηση τέτοιου είδους φωτογραφιών και βίντεο.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Τίμο Σόινι, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πράξη του βουλευτή και δήλωσε ότι «ασφαλώς και θα εκδιωχθεί» κατά την επόμενη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου.
«Ανέκαθεν τασσόμουν κατά του ρατσισμού», τόνισε ο Σόινι σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι YLE.
Ο Χιρβισάρι, που αρχικά κατηγορούσε τα μέσα ενημέρωσης για «παρενόχληση», τελικά ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του.
«Καταδικάζω τον ναζισμό, δεν τον αποδέχομαι σε καμία μορφή του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που απευθυνόταν στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Έρο Χαϊναλουόμα. Ο τελευταίος, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι απηύθυνε προειδοποίηση στον βουλευτή για τη συμπεριφορά του, του επέβαλε δηλαδή την αυστηρότερη ποινή που μπορεί.
Ο Χιρβισάρι είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο το 2011 για υποκίνηση ρατσιστικού και εθνικιστικού μίσους, επειδή δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι έφεραν τη βία στη Φινλανδία. Αποβλήθηκε επίσης προσωρινά από μια ομάδα βουλευτών του Κόμματος των Φινλανδών πέρυσι επειδή στήριξε έναν σύμβουλό του που είχε προτείνει να φορούν περιβραχιόνια όλοι οι μετανάστες στη χώρα.
Στις εκλογές του 2011 το Κόμμα των Φινλανδών αύξησε εντυπωσιακά τη δύναμή του στο κοινοβούλιο, εκλέγοντας 39 βουλευτές (σε σύνολο 200) από μόνο 5 που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Η δημοτικότητα του κόμματος (στο 18,7% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τον Αύγουστο) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαρισματική προσωπικότητα του ηγέτη του, του Σόινι, ο οποίος ωστόσο δυσκολεύεται να ελέγξει τους ακραίους βουλευτές του πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν καμία πολιτική εμπειρία μέχρι πρόσφατα.
Πηγή: | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/124621#ixzz2gfpOtUwq