Σύγχυση και δυσφορία προκαλεί ακόμα μια φορά ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς στην προσπάθειά του να εξευμενίσει τους δανειστές έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική “γραμμή” ότι “δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα”. Επιχειρώντας να αποσαφηνίσει αυτή την διαπραγματευτική στάση -παρά το γεγονός ότι η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ σχεδόν απέρριψε το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης- έσπευσε να δηλώσει ότι “όχι νέα οριζόντια μέτρα δεν σημαίναι και όχι άλλα μέτρα”, κάνοντας συναδέλφους του υπουργούς να τα χάσουν και να κάνουν λόγο για “κρυφή ατζέντα” Στουρνάρα.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση» και προσθέτει ότι αν πάμε στο «κανένα μέτρο» θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.
«Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2,5 δισ. της τρόικας» τονίζει με δήλωσή του στα ΝΕΑ ο Γιάννης Στουρνάρας και σημειώνει «αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν». Η συγκεκριμένη δήλωση αφήνει ανοικτό το θέμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ή σε εκείνες που θεωρείται ότι είναι σχετικά υψηλές (ευγενή ταμεία), κάτι το οποίο υποτίθεται ότι αποσύρθηκε ως ενδεχόμενο -μετά από σχετικές διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών- με παρέμβαση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαμηνύει ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και ότι αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι ήδη ψηφισμένα, άρα εντείνεται η σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας, μιλούν για τα παλιά μέτρα, δηλαδή μείωση επικουρικών και εφάπαξ, που είναι ήδη διακηρυγμένα από την κυβέρνηση και τα στοχευμένα, δηλαδή μείωση των κυρίων συντάξεων ευγενών ταμείων λόγω μείωσης εισφορών, κάτι που σημαίνει μειώσεις 2% στη ΔΕΗ και 1,5 στον ΟΤΕ και 1% στις τράπεζες.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύσκολα όπως η αύξηση της 35ετιας στα 40 χρόνια. Ωστόσο αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει κίνδυνος να τινάξει τον αέρα το στόχο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, αφού πολλοί πια δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, άρα θα απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις.