Η είδηση της διπλής εκτέλεσης στο Νέο Ηράκλειο προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο, καθώς από τη στιγμή που τα θύματα φέρονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής το κλίμα βαραίνει, ανεξαρτήτως του ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η αγωνία ήταν εμφανής, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναγνώριζαν πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση.
Επισήμως η κυβέρνηση περιορίστηκε μόνο στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο και αποφεύγοντας να αποδώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στη δολοφονία.
Ο κ.Σαμαράς παρέμεινε μέχρι αργά τη νύχτα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε διαρκείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, ενημερωνόταν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και βρισκόταν επίσης σε διαρκή επαφή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η κυβέρνηση απέφυγε επίσης να απαντήσει στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής κατά του κ.Δένδια.
Η ΧΑ, όπως σημείωναν με προβληματισμό κυβερνητικοί παράγοντες, έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά τη δολοφονία, προσπαθώντας να ξεπλύνει τις κατηγορίες για την εγκληματική της δράση στο αίμα των δύο νέων. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε μόνον στο ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου πως δεν φυλάσσονται τα τοπικά πολιτικά γραφεία κανενός κόμματος, καλώντας τη ΧΑ να σταματήσει την πολιτική σπέκουλα.
Από την άλλη πολιτικοί κύκλοι της Ν.Δ εκτιμούσαν ότι όχι μόνο η κυβέρνηση δεν ωφελείται από την αλλαγή ατζέντας, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Οι ψυχραιμότεροι εξέφραζαν την άποψη ότι η θεωρία των δύο άκρων πρέπει να μπει στο συρτάρι, καθώς τα πολιτικά οφέλη είναι ασήμαντα μπροστά στο κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Φωνές όπως αυτή του μέλους της πολιτικής επιτροπής Φαήλου Κρανιδιώτη, που έσπευσε να γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «το ανύπαρκτο άκρο δολοφόνησε δύο υπαρκτότατους νέους ανθρώπους», προκάλεσαν ως εκ τούτου δυσαρέσκεια.
Προβοκάτσια και αποπροσανατολισμό τρέμει η αντιπολίτευση
Ανησυχία επικρατεί και στην αντιπολίτευση και στο χώρο της αριστεράς μετά την επίθεση, όπου οι περισσότεροι μιλούν για προβοκάτσια με την έννοια ότι η διπλή εκτέλεση δίνει στη ΧΑ το «πάτημα» να παρουσιάζει εαυτόναπό θύτη ως θύμα, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από τα καυτά προβλήματα της οικονομίας και θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε κατηγορηματικά τη δολοφονική επίθεση, σημειώνοντας με νόημα ότι δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και υπονομεύει τη δημοκρατία. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο τίτλος της Αυγής το Σάββατο κάνει λόγο για προβοκάτσια. Από την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως είναι όπως και στην κυβέρνηση ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας να προβούν σε θεωρίες συνωμοσίας ή σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Για προβοκάτσια μιλά το ΚΚΕ, με τη Λιάνα Κανέλλη το πρωί του Σαββάτου να κάνει λόγο στο Mega για «μαφιόζικο χτύπημα», ενώ ο Νίκος Σοφιανός σχολίασε στο ΣΚΑΪ ότι «το άρωμα προβοκάτσιας το μυρίζει πολύς κόσμος» και ότι ορισμένοι θα ξεθάψουν τη θεωρία των δύο άκρων για να πάνε πίσω τους κοινωνικούς αγώνες.
Αλλά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος επανέλαβε το πρωί του Σαββάτου στο Real Fm πως πρόκειται για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας».
Πηγή:thepaper.gr