ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λάβαμε πριν από λίγο στο anatropinews.gr εκτενή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε άρθρο μου, πριν μερικές ημέρες, σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση και την επιμονή της τρόϊκας να μιλά -και κάθε τόσο να …αυξάνει- για δημοσιονομικό κενό. Οι νεότερες πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για κενό 2,9 δισ που επικαλούνται οι δανειστές αν και το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι πρόκειται για “εργαλείο” πολιτικής διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Μορς, του Τόμσεν και των λοιπών του κλιμακίου που βρίσκεται στην Αθήνα.
Δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντηση του κ. Σταϊκούρα. Καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τον ευχαριστώ, πάντως, για την “ευαισθησία” που είχε να αντιδράσει. Ομολογώ πως σε άλλες περιπτώσεις που άρθρα μου απευθύνονται και ασκούν κριτική στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ή άλλους παράγοντες του υπουργείου η απάντηση είναι μονότονα κοινή:…αιδήμων σιωπή.
Σεραφείμ Κοτρώτσος
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Αξιότιμε κε. Κοτρώτσο,
Πριν από λίγες ημέρες είχα την «τιμή» να γίνω αποδέκτης δημόσιας ηλεκτρονικής επιστολής σας.
Συμφωνώ μαζί σας ότι «τα σοβαρά δεν είναι αστεία».
Ως εκ τούτου θα διατυπώσω απολύτως σοβαρά, όπως προσπαθώ να κάνω πάντα για τις δημόσιες υποθέσεις, τις απόψεις μου πάνω στα θέματα που θίγετε:
1ον: Αναφέρετε: «Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προεξοφλήσει – με βάση τα στοιχεία 9μηνου – πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Το ίδιο είπε και αργότερα, τον Οκτώβριο. Στις 10 Οκτωβρίου, μάλιστα, είχε πει (Reuters) ότι “το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ και εξαιρώντας τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ”. Περί τα τέλη Οκτωβρίου μιλούσε ακόμα για πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ.»
Η αλήθεια είναι ότι τα περιοδικά αποτελέσματα προκύπτουν μετά από επεξεργασία από την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τήρηση των υφιστάμενων κανόνων. Εφαρμόζεται η μεθοδολογία European System Accounts (ESA 95), με βάση την οποία όλες οι χώρες της Ευρώπης αποστέλουν στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat). Έχετε υπόψη σας σημείο της διεθνούς βιβλιογραφίας, ή κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει διαφορετικό χειρισμό από αυτόν που κάναμε;
Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν παρεμβαίνει στο στάδιο της επεξεργασίας. Παρουσιάζει, περιοδικά, τα στοιχεία όπου είναι αναγκαίο και φυσικά στους Έλληνες πολίτες. Τα στοιχεία που περιοδικά αναφέρω είναι στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας και επ’ αυτών έχει συμφωνήσει και η Τρόϊκα.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι στον Πίνακα 2.1 του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 (σελ. 23), το πρωτογενές αποτέλεσμα αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερο στο τέλος του 2013, και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3,4 δισ. ευρώ. Και επ’ αυτού έχει συμφωνήσει η Τροϊκα.
Διερωτώμαι αν σε ένα μέγεθος της οικονομίας προκύπτει θετική εξέλιξη θα πρέπει να αποκρύπτεται;
2ον: Αναφέρετε: «Η ΤτΕ αμφισβήτησε, αρχικώς, το πλεόνασμα και έκανε λόγο για έλλειμμα. Το διόρθωσε, βεβαίως, αργότερα, με ένα σχετικώς δυσνόητο τεχνικό τρόπο. Θεωρήθηκε, βεβαίως, απολύτως λογικό αφού έπρεπε να τηρηθούν πολιτικές ισορροπίες και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η προσδοκία επιτυχίας του προγράμματος.»
Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά συμπίπτουν.
Και αυτό γιατί οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στο Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυξημένες αφού περιλαμβάνουν και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το επισημαίνει αυτό άλλωστε και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο στις υποσημειώσεις (Νο. 4) του Δελτίου της, όσο και στα σχετικά Δελτία Τύπου που εκδίδει για το λόγο αυτό.
Οι δαπάνες όμως αυτές εξισορροπούνται από την ισόποση μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, και όχι μόνο της Κεντρικής Διοίκησης, που δημοσιεύει το Υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα.
Αφού πληρωμές και μείωση υποχρεώσεων εξισορροπούνται.
Σημειώνω ότι οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος γίνονται κάθε μήνα, από τις αρχές της χρονιάς.
Και σε όλες τις ανακοινώσεις, επί 9 μήνες, διαπιστώνεται αυτή η μεθοδολογική διαφορά.
Άρα τώρα που σταθεροποιείται η τάση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανακαλύπτονται μεθοδολογικές διαφορές και αναδεικνύονται αμφισβητήσεις;
Θεωρώ ότι για το συμφέρον της χώρας πρέπει να «κοπούν μαχαίρι» οι σκιαμαχίες.
Έχουμε τόσα θέματα για να συζητήσουμε, ακόμη και να αντιπαρατεθούμε.
3ον: Αναφέρετε: «Χθες δήλωσε [ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας] ότι το πλεόνασμα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Μακάρι, θα πει κανείς, να συμβεί έστω κι αυτό (αν και δεν πρόκειται να προκύψει ουσιαστικά κανένα κοινωνικό μέρισμα).»
Η αλήθεια είναι ότι, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, και όχι κατά τα Ευρωπαϊκά Λογιστικά Πρότυπα (Eurostat), πράγματι, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Όταν ο στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Η διαφορά μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη μεθοδολογία της Eurostat και με τη μεθοδολογία του προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αποτυπώνεται στον Πίνακα 2.2 του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 (σελ. 24).
Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP).
Έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μεθοδολογία των Ευρωπαϊκών Λογιστικών Προτύπων (Eurostat) (βλέπετε Σημείο 1), γίνεται περίπου 400 εκατ. ευρώ σε όρους Προγράμματος.
Και με αυτό το μέγεθος αξιολογούμαστε από την Τροϊκα.
Συνεπώς και τα 2 μεγέθη είναι πραγματικά, και αυτά αποστέλουμε στους εταίρους μας.
4ον: Αναφέρετε: «Με τις “προβλέψεις” τους που κάθε τόσο διαψεύδονται παταγωδώς, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπονομεύουν όποιο ίχνος αξιοπιστίας έχει απομείνει.»
Η αλήθεια είναι ότι τα 2 τελευταία χρόνια οι προβλέψεις μας δεν έχουν διαψευστεί.
Ενδεικτικά, προβλέπαμε ύφεση 6,5% το 2012 και 4,5% το 2013.
Τελικά, η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,4% το 2012 και εκτιμάται στο 4% ή και χαμηλότερα το 2013.
Προβλέπαμε, με βάση το Πρόγραμμα, πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ το 2012 και μηδενικό το 2013.
Τελικά, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν χαμηλότερο το 2012 και εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς.
Επιτυγχάνονται οι στόχοι σε αυτό το πεδίο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Συνεπώς, που την είδατε την αναξιοπιστία στις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις από τον Ιούνιο του 2012;
5ον: Αναφέρετε: «Διατύπωσε, για παράδειγμα ο κ. Σταϊκούρας, την εκτίμησή του για μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 400 εκατ. ευρώ, με συντηρητικές εκτιμήσεις, επίδοση που, όπως είπε, σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ο Όλι Ρεν, ωστόσο, όπως και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εάν υπάρχει ή όχι πρωτογενές πλεόνασμα και πόσο είναι θα κριθεί τον ερχόμενο Απρίλιο. Άρα, οι δανειστές δεν προεξοφλούν τίποτε.»
Η αλήθεια είναι ότι η επίτευξη της καλύτερης δημοσιονομικής επίδοσης στην Ευρώπη σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος στηρίζεται σε εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτές επικαλούμαστε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαϊων αξιωματούχων το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 1,7% στην Ευρωζώνη (European Commission, Spring Economic Forecast, May 2013).
Στα ίδια συμπεράσματα, με ελαφρώς διαφοροποιημένα ποσοστά, καταλήγει και η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF, Fiscal Monitor, October 2013).
6ον: Αναφέρετε: «Εάν συνυπολογίσει κανείς τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις Σταϊκούρα…συνθέτουν μια “φωτογραφία της στιγμής” τραβηγμένη με γαλάζια κομματικά και συγκυριακή polaroid.»
Η αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις μου είναι συγκρατημένες, είναι ρεαλιστικές.
Ενδεικτικά σημειώνω την τελευταία Έκθεση του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία «[…] η ιδιαίτερα αρνητική δυναμική που χαρακτήριζε τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις μέχρι και το τέλος του 2012 φαίνεται να εξασθενεί […]», κάτι που «[…] σηματοδοτεί για πρώτη φορά μια πιθανή έναρξη πορείας εξόδου της Ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς ύφεσης […]» και «[…] από την κρίση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα […]» [ΚΕΠΕ, Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 22, Οκτώβριος 2013].
Παράλληλα, για να επικαλεστώ το Editorial της τελευταίας μελέτης του ΚΕΠΕ, και όχι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, «[…] δείκτες επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας γίνονται ολοένα και πιο φανεροί. Η πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που κρίνεται επιτυχής, η συγκράτηση των καταθέσεων, η πτωτική πορεία των επιτοκίων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, το πολύπλευρο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, η σημαντικά αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται φέτος, η αύξηση των εξαγωγών και ένα βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μαζί με τα θεσμικά εργαλεία της ανάπτυξης -την καλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό/επενδυτικό Νόμο- αναμένεται εντός του 2013 να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση για ένα 2014 με ανάπτυξη και εν δυνάμει αύξηση της απασχόλησης […]».
7ον: Αναφέρετε: «Όλα αυτά δείχνουν, όμως, προχειρότητα, επιπολαιότητα και εν τέλει καιροσκοπισμό. Φαινόμενα, δηλαδή, άκρως επικίνδυνα για την πορεία της οικονομίας. Κι αν ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας πέφτει κατά συρροή εκτός προβλέψεων (από την εποχή που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ) λόγω επιστημονικής έπαρσης και κοινωνικού “αυτισμού”, ο πολιτικός κ. Σταϊκούρας γιατί επιδεικνύει τέτοια σπουδή;»
Αντιπαρέρχομαι τις βαριές κατηγορίες περί προχειρότητας, επιπολαιότητας και καιροσκοπισμού.
Η αλήθεια είναι ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα.
Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα.
Είναι όμως επίσης αλήθεια, και το έχω υποστηρίξει επανειλλημένως δημοσίως (βλέπετε ενδεικτικά την Ομιλία μου στη Βουλή για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού), ότι αυτές οι θετικές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για συνέχιση του εγχειρήματος και όχι αφορμή για εφησυχασμό.
Και αυτό γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι πτυχές του σύνθετου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας. Είναι συνεπώς αρκετά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι δύσκολος και μακρύς. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη πιο μεθοδικά και εντατικά, αντιμετωπίζοντας ή μειώνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ώστε, τελικώς, οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας να πιάσουν τόπο.
8ον: Αναφέρετε: «Μήπως θα έπρεπε να ήταν προσεκτικότερος; Ή έχει βάλει κι αυτός άλλους πολιτικούς στόχους …εκτός Φθιώτιδας;»
Να σας ενημερώσω ότι την πρωτογενή προσπάθειά μου στην πολιτική, θα την δίνω πάντα με ευθύνη και καθαρότητα, με τους συμπατριώτες μου στη Φθιώτιδα.
Με εκτίμηση,
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Δείτε την επιστολή: https://docs.google.com/document/d/1Nw-7oA-mhy1r6RaJU8srG-Vo9L0UG4IKc7MwYKbGfgA/edit
TO ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ
ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σεραφείμ Κοτρώτσος: Προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, επειδή τα σοβαρά δεν είναι αστεία όσο κι αν φαίνονται τέτοια…
by Η συντακτική ομάδα του Anatropi News • 01/11/2013 • Σεραφείμ Κοτρώτσος • Comments (0) • 45
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με τη “σημαία” του πρωτογενούς πλεονάσματος και του (νέου) success story του μνημονιακού προγράμματος. Ούτε λίγο, ούτε πολύ περιέγραψε το τέλος της εποχής των μνημονίων, την ανάκαμψη της οικονομίας, την μείωση του… ρυθμού αύξησης (sic) της ανεργίας και εξήγγειλε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε προεξοφλήσει -με βάση τα στοιχεία 9μηνου- πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,6 δισ ευρώ.
Το ίδιο είπε και αργότερα, τον Οκτώβριο.
Στις 10 Οκτωβρίου, μάλιστα, είχε πει (Reuters) ότι “το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στα 2,6 δισ ευρώ και εξαιρώντας τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 1,1 δισ ευρώ”
Η ΤτΕ αμφισβήτησε, αρχικώς, το πλεόνασμα και έκανε λόγο για έλλειμμα. Το διόρθωσε, βεβαίως, αργότερα, με ένα σχετικώς δυσνόητο τεχνικό τρόπο. Θεωρήθηκε, βεβαίως, απολύτως λογικό αφού έπρεπε να τηρηθούν πολιτικές ισορροπίες και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η προσδοκία επιτυχίας του προγράμματος.
Περί τα τέλη Οκτωβρίου μιλούσε ακόμα για πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ. Παρότι η τρόϊκα είχε εμφανώς αντίθετη άποψη.
Χθες δήλωσε ότι το πλεόνασμα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Μακάρι, θα πει κανείς, να συμβεί έστω κι αυτό (αν και δεν πρόκειται να προκύψει ουσιαστικά κανένα κοινωνικό μέρισμα). Όμως με τις “προβλέψεις” τους που κάθε τόσο διαψεύδονται παταγωδώς, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπονομεύουν όποιο ίχνος αξιοπιστίας έχει απομείνει.
Διατύπωσε, για παράδειγμα ο κ. Σταϊκούρας, την εκτίμησή του για μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 400 εκατ. ευρώ, με συντηρητικές εκτιμήσεις, επίδοση που, όπως είπε, σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Ο Όλι Ρεν, ωστόσο, όπως και άλλοι ευρωπαίοι εξιωματούχοι δήλωσαν ότι εάν υπάρχει ή όχι πρωτογενές πλεόνασμα και πόσο είναι θα κριθεί τον ερχόμενο Απρίλιο. Άρα, οι δανειστές δεν προεξοφλούν τίποτε. Και είναι προφανές πως το ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει, σε σημαντικό βαθμό, στοιχείο κάποιας πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Εάν συνυπολογίσει κανείς τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις Σταϊκούρα -που ακολουθεί τα βήματα Βρούτση- για την ανεργία, εις πείσμα των επίσημων στοιχείων της Eurostat (πρώτη σε ανεργία στην Ευρώπη η Ελλάδα, αρνητικό ρεκόρ σε νέους και γυναίκες) και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό, συνθέτουν μια “φωτογραφία της στιγμής” τραβηγμένη με γαλάζια κομματικά και συγκυριακή polaroid.
Όλα αυτά δείχνουν, όμως, προχειρότητα, επιπολαιότητα και εν τέλει καιροσκοπισμό. Φαινόμενα, δηλαδή, άκρως επικίνδυνα για την πορεία της οικονομίας. Κι αν ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας πέφτει κατά συρροή εκτός προβλέψεων (από την εποχή που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ) λόγω επιστημονικής έπαρσης και κοινωνικού “αυτισμού”, ο πολιτικός κ. Σταϊκούρας γιατί επιδεικνύει τέτοια σπουδή;
Μήπως θα έπρεπε να ήταν προσεκτικότερος; Ή έχει βάλει κι αυτός άλλους πολιτικούς στόχους …εκτός Φθιώτιδας;