Τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα, ο θυμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης και ο μετά βίας μεταμφιεσμένος πανικός χαρακτηρίζουν ξανά τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία σε νέο δημοσίευμά στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που η κυβέρνηση Σαμαρά έχει να κάνει με την τρόικα.
Ο Guardian ( η φωτό από παλαιότερο ρεπορτάζ για την επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα) επικαλείται έναν Έλληνα ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η τρόικα μας πιέζει για να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές».
«Αν μας υποχρεώσουν να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα γίνει επανάσταση σε τούτη τη χώρα. Είναι τυφλοί;», διερωτήθηκε η ίδια πηγή.
Στις Βρυξέλλες, ένας άλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας στον στον Guardian, ότι «είναι άσχημα – είναι σαν είμαστε ξανά στο 2010».
Όπως αναφέρει στη συνέχεια η εφημερίδα, ο εύθραυστος συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τώρα αντιμέτωπος με αυτό που οι γνώστες αποκαλούν τον πιο σκληρό μήνα από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2012.
«Με μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και με μία όλο και πιο εχθρική αντιπολίτευση που στρέφεται κατά της λιτότητας, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μια σειρά πολύ αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους», γράφει ο Guardian και προσθέτει ότι σε αυτά τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια περιλαμβάνονται επίσης ο νέος φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί.
«Σχεδόν δέκα ημέρες μετά από την επιβίωση με στενό περιθώριο της ψήφου δυσπιστίας, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα υπερψηφίσουν τα μέτρα», υπογραμμίζει η εφημερίδα και σημειώνει ότι είναι η προοπτική περισσότερων περικοπών που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους Έλληνες αξιωματούχους
Η εφημερίδα επικαλείται και δηλώσεις ενός ακόμη κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος λέει πως αυτό που δε φαίνεται να πιστεύει ή να καταλαβαίνει η τρόικα είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει να πιεστεί υπερβολικά.
«Σε αυτό το σημείο, έχοντας επιτύχει τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό», προσθέτει.