Με ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της Συγκλήτου και οι αναπληρωτές πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έθεσαν στη διάθεση του πρύτανη Ι.Μυλόπουλου τις παραιτήσεις τους.
«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων, είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου, «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου, αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα γονατίσει το σύνολο της λειτουργίας του».
Αίτημα των μελών της Συγκλήτου είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την διαθεσιμότητα στο Ίδρυμα.
Είχε προηγηθεί φορτισμένη συνεδρίαση του οργάνου, όπου οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος άσκησαν πίεση στα μέλη της Συγκλήτου να παραιτηθούν ως αντίδραση διαμαρτυρίας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκε ο προβληματισμός αρκετών πανεπιστημιακών και υπαλλήλων για το εάν «το ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει και πώς μετά τις διαθεσιμότητες» καθώς και για τα πιθανά αποτελέσματα που θα έχει μια ενδεχόμενη παραίτηση των μελών της Συγκλήτου στην παρούσα συγκυρία- τόσο για το ίδρυμα όσο και σε σχέση με τη διαθεσιμότητα. Ο Ι.Μυλόπουλος έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας ζητώντας συνάντηση.
Εισαγγελική παρέμβαση για την απεργία στα ΑΕΙ
Στο μεταξύ, ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στο μέτωπο των ανώτατων ιδρυμάτων είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Πελεγρίνης κλήθηκε στον Άρειο Πάγο το μεσημέρι της Τετάρτης και προσήλθε συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο του ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, ζήτησε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη να εφαρμοστεί ο νόμος, για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Κουτζαμάνη υπογράμμισε απευθυνόμενη στον κ. Πελεγρίνη ότι θα έχει ακόμα και ποινικές ευθύνες, αν δεν πράξει τα δέοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση
Νωρίτερα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.
Με εντολή της κ. Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη.
Ερευνώμενο αδίκημα, βάση της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης.
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΑΖΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ- ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και κυρίως για το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα δύο μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας.
Στις 10:30 το πρωί έγινε γνωστή η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ότι κρίνει παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Πάντως οι υπάλληλοι λένε ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους με αυτή ή άλλη μορφή, παρά την όποια απόφαση δικαστηρίου, καθορίζοντας τη στάση τους σε νέα συνεδρίαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μήνυμα στον Πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο μετά και τη δεύτερη απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Αλλιώς θα φέρει ακέραια την ευθύνη» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ΒήμαFM.
Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία θα σπεύσει να εξασφαλίσει τις συνθήκες ομαλούς προσέλευσης. «Αν παρακωλυθεί ή παρεμποδιστεί κάποιος τότε ο νόμος είναι σαφής: ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο της επικράτειας για παραβατικές συμπεριφορές, ισχύει και για το πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε, επίσης, τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπενθυμίζοντας ότι στα πανεπιστήμια ισχύει το αυτοδιοίκητο. Όπως τόνισε «δεν υπάρχει διελκυστίνδα ευθυνών. Εδώ υπήρξε απροθυμία να συμβάλλουν με στοιχεία και τώρα – εκ των υστέρων – έρχονται καθηγητές να μας λένε ότι υπάρχουν υπεράριθμοι, αλλά να πάρετε από άλλα τμήματα». Κατηγόρησε, δε, τους πρυτάνεις για «προσχηματικό διάλογο προκειμένου να μην γίνει τίποτα».
Πηγή: Real.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ