ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΑΜΑΡΑΣ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ…ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα δεν ψηφίζει άρση της προστασίας για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά το μείζον είναι η κάθετη άποψη της τρόικας στο θέμα αυτό και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συμβιβάζεται, παρότι από την ελληνική πλευρά έγιναν αρκετές υποχωρήσεις.
Σε σημείο, μάλιστα, που πολλοί αναρωτιούνται προς τι η επιμονή των τροϊκανών όταν, όπως έχει διατυπωθεί επισήμως, ούτε οι τράπεζες, ούτε κανείς άλλος “ενδιαφερόμενος” έχει συμφέρον από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Οι αποκλίσεις μεταξύ των προτάσεων της τρόικας και της ελληνικής πλευράς είναι τεράστιες και είναι αμφίβολο πώς μπορούν αυτές να γεφυρωθούν, με δεδομένο μάλιστα ότι οι δανειστές έχουν αναγάγει το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών σε μείζον, καθώς θεωρούν ότι η συνέχιση της προστασίας θα δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας, κάτι, πάντως, που το διαψεύδουν οι τράπεζες δημοσίως, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστό εάν έχουν γίνει …ιδιωτικές συζητήσεις και υπάρχει σκοπίμως “διγλωσία”.
Λένε μάλιστα πως αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς, τότε στο εγγύς μέλλον θα πολλαπλασιαστούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και από δανειολήπτες που σήμερα είναι ακόμα συνεπείς. Πάντως οι τραπεζίτες επί του θέματος θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη για τους λεγόμενους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες. Δηλαδή, επί τη βάσει καλής θελήσεως η τράπεζα να έχει τη δυνατότητα ρύθμισης ακόμα και με μια ελάχιστη καταβολή (50-100 ευρώ) κάθε μήνα από τον δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά οικονομικά του δεδομένα.
Η εμμονή των τροϊκανών στην πλήρη άρση των πλειστηριασμών εδράζεται πάντως σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με αυτό που ο κ. Μάριο Ντράγκι είπε στο πρόσφατο Eurogroup. Τον φόβο δηλαδή δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων πολιτών προς τις τράπεζες.
Το δεύτερο αφορά στην ανάγκη της τρόικας να παρουσιάσει μια επιτυχία στη χώρα μας ως προς την κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και το γεγονός ότι η Ευρώπη επιθυμεί διακαώς να απεμπλακεί από ένα εν δυνάμει ελληνικό τραπεζικό πρόβλημα και να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση αναφορικά με την πορεία του χρέους. Οπως μας αναφέρει ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή, «οι πλειστηριασμοί αποτελούν μονόδρομο για τους Ευρωπαίους, καθώς επιδιώκεται να δοθεί η αίσθηση πως θα αιμοδοτηθεί διά της πίεσης που θα ασκηθεί στους δανειολήπτες το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και έτσι θα υπάρξει απόσειση ενός σημαντικού προβλήματος, με αποτέλεσμα πριν από τις ευρωεκλογές να υπάρξει μια ενδεχόμενη δήλωση υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά για το χρέος. Μια δήλωση που θα στηρίξει τη δοκιμαζόμενη δικομματική κυβέρνηση, θα δείξει φως στο τούνελ και θα τονώσει πολιτικά πριν από τις εκλογές τον πρωθυπουργό».