ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει στην Ελλάδα και ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2014, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά: «Η διενέργεια πλειστηριασμών ακόμα και με την πρόφαση ότι δεν αφορά το σύνολο των πολιτών, αλλά μόνο τους μπαταχτσήδες, θα υποτιμήσει τα ακίνητα και η αναπροσαρμογή των τιμών θα αναγκάσει τις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια και θα σπεύσουν να βρουν κεφάλαια από την κατακόρυφη πτώση κεφαλαίων τους. Πού θα βρείτε τα λεφτά για τις τράπεζες; Όταν θα ξαναχρειαστούν λεφτά για τις τράπεζες, θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου. Και ο νοών νοείτω…».
Η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάγκασε τον πρωθυπουργό να απαντήσει λίγη ώρα αργότερα και να αποκλείσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας των “αδυνάμων”, όπως είπε, ενώ έκανε αναφορά και στο θέμα της Κύπρου, λέγοντας πως είναι ανεύθυνο να μιλούν κάποιοι για κούρεμα καταθέσεων.
Εξήγησε ότι «οι χρεοκοπημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν φθηνά -σαν πουκάμισα αδειανά- από ξένα funds τα οποία σήμερα συνομιλούν με την τρόικα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μαζί με αυτές θα εξαγοραστούν πακέτο τα ενέχυρα. Δεν θα αλλάξουν χέρια τα ακίνητα, αλλά το σύνολο της εθνικής οικονομίας με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Αυτοί που θα τα πάρουν θα εκβιάζουν τις κυβερνήσεις και το λαό».
Εκτίμησε ότι «θα σβήσει οριστικά η μεσαία τάξη» και τόνισε ότι «για εμάς οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις είναι κόκκινη γραμμή. Η ανατίναξη της οικονομίας μετά τη διάλυσή της. Σταματήστε κάθε σκέψη για πλειστηριασμούς. Έχουμε καταθέσει τροπολογία με δύο σκέλη για παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών και προστασία κόκκινων δανείων και σας καλούμε να την στηρίξετε».
Είπε ακόμη ότι σε περιόδους κρίσης «οι τράπεζες πρέπει να εθνικοποιούνται. Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετήσουν, πριν περάσουν οι τράπεζες σε χέρια ξένων λόμπι».
Η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος
«Η τελευταία πράξη του «ελληνικού δράματος για την ολοκλήρωση του κύκλου εσωτερικής υποτίμησης» είπε ότι εξελίσσεται αυτή την περίοδο στη χώρα ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος της πλήρους υποταγής, το μέσο για να αλλάξει χέρια η χώρα».
Είπε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τον «προϋπολογισμό του χθες» και διαβεβαίωσε ότι «η αναθεώρηση του προϋπολογισμού δεν θα έρθει από την τρόικα σε 6 μήνες με νέα σκληρά μέτρα αλλά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα».
Χαρακτήρισε το 2014 ως «έτος μηδέν» και παρουσίασε τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που έχει συντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και θα διαπραγματευτούμε βιώσιμη λύση για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διεκδικούμε την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και άκουσα και τον κ. Στουρνάρα να το λέει. Καλώς ήρθατε κ. Στουρνάρα στον ρεαλισμό» καθώς επίσης και ότι «χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί εθνική οικονομία… προτείνουμε χαμηλό ενεργειακό κόστος και φορολογία στα κέρδη και όχι στην παραγωγή».
«Έρχεται η κρισιμότερη χρονιά. Έτος μηδέν για τον τόπο. Αφήνουμε πίσω μια καταστροφική περίοδο που ανήκει σε εσάς. Η 5ετία που θα έρθει μετά το έτος μηδέν θα είναι της ανάκαμψης και της επούλωσης των πληγών. Η 5ετίας της Αριστεράς και συμμάχων της. Θέλουμε να ενώσουμε τον λαό που εσείς διαιρείτε» είπε ακόμη, ενώ υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολη επιστροφή στις καλές παλιές εποχές. Δεσμεύεται για να παλέψει για την ισοτιμία της χώρας μέσα στην ΕΕ.
Να παλέψει την δυσκολότερη διαπραγμάτευση. Δεν θα είμαστε μόνοι αλλά μαζί με προοδευτικές δυνάμεις και τις χώρες του Νότου. Θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και θα διαπραγματευτούμε βιώσιμη λύση για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Στουρνάρα είπε «σας άκουσα που το είπατε και εσείς σε συνέντευξη σας. Καλώς ήρθατε στον ρεαλισμό γιατί αυτό που είπατε είναι επιστροφή στον ρεαλισμό».
Χαρακτήρισε ρεαλιστική τη «λύση διαγραφής χρέους με παράλληλη ρήτρα ανάπτυξης». Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον επόμενο προϋπολογισμό «που θα αναθεωρηθεί θα εγγράψει και τα χρέη των τρίτων αυτά του κατοχικού δανείου. Μας χρωστάνε και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν θα μπουν μόνο τα χρέη της Ελλάδας προς εταίρους, αλλά και αυτά των εταίρων προς την Ελλάδα».
Σημείωσε ότι έχουν επεξεργαστεί εθνικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες. Εξήγησε ότι ο 1ος πυλώνας αφορά την δημιουργία δίκαιου πρωτογενούς πλεονάσματος «όχι με μέτρα βίαιης προσαρμογής. Αυτό που μας παρουσιάζετε είναι Αρμαγεδδώνας και όχι πλεόνασμα».
Απάντησε για το «λεφτά υπάρχουν» και δεσμεύτηκε για δωρεάν «ρεύμα, νερό και στέγη»
Αναφορικά με την κριτική υφίσταται το τελευταίο διάστημα ως προς το «λεφτά υπάρχουν» είπε «υπάρχει άλλος τρόπος για αύξηση εσόδων απαιτεί όμως ρήξη με τα συμφέροντα που εσείς εκπροσωπείτε».
Υποστήριξε ότι θα φέρει «προστασία πρώτης κατοικίας με στόχο η τοκοχρεολυτική δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος. Ανακούφιση από φορολογία και εξασφάλιση στέγασης, νερού θέρμανσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.» είπε ότι «Καμία οικογένεια δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα είναι δέσμευση για εμάς. Έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για παροχή 300 κιλοβατώρες το μήνα σε ευπαθείς οικογένειες με άνεργα μέλη και επεξεργαζόμαστε αντίστοιχη ρύθμιση για παροχή νερού. Θα εφαρμόσουμε σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους ανεξάρτητα από οφειλές προς ΟΑΕΕ. Θα κεφαλαιοποιήσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να πληρώνουν μόνο μηνιαίες δόσεις».
Αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα είπε ότι θα αφορά «την ανασυγκρότηση της παραγωγικής οικονομίας: ποιοτικός εναλλακτικός τουρισμός, εναλλακτική γεωργία και μορφές ενέργειας. Στήριξη μικρομεσαίων με δημόσια τράπεζα και δημιουργία συνεταιρισμών. Αξιοποίηση της μη καλλιεργήσιμης εκκλησιαστικής ή μοναστηριακής γης» κ.ά.
Υποστήριξε ότι η συζήτηση στη Βουλή δεν έχει ως επίκεντρο τον προϋπολογισμός αλλά «το μέλλον της χώρας. Τις ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι για ανθρώπους που πεθαίνουν και αυτό καθορίζει την στάση του καθενός μας. Όχι οι εκβιασμοί και οι εξυπνάδες. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση».
Υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται «στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης τραγωδίας» και πλέον υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: «Ο πρώτος αυτός που εκφράζει ο προϋπολογισμός. Ο εύκολος της συνέχειας του λάθους και υποταγής που φέρνει τον θάνατο στους πολίτες. Δρόμος που έχει αποδειχθεί ότι είναι φαύλος και καταστροφικός. Ο δεύτερος της ριζικής αλλαγής. Της σύγκρουσης και άρνησης υπό μια έννοια αλλά με την ταξική αδικία και κοινωνική αναλγησία την καταστροφή των πολλών για το συμφέρον των λίγων. Σύγκρουση με το μέλλον της κυρίας Μέρκελ για τις χώρες του Νότου. Των μεταρρυθμίσεων με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Είναι της ανάκαμψης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
«Οποιος λέει ότι το Μνημόνιο δεν είναι τραγωδία είναι ανόητος»
Επιχείρησε να αποδημήσει το κυβερνητικό «success story» επικαλούμενος τους δέικτες ανεργίας και είπε ότι «ποτέ η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τόσο δεινή θέση. Το Μνημόνιο δεν είναι το ευτυχέστερο κείμενο που είπε ο κ. Στουρνάρας. Κατέστρεψε την χώρα και θα μείνει στην ιστορία ως τραγωδία. Όποιος λεει το αντίθετο είναι ανόητος».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας: «Λέτε ότι καταφέρατε να μας κρατήσατε στο ευρώ – λες και θα μπορούσε κάποιος να μας πετάξει από το ευρώ . Εσείς με πρόσχημα και στόχο να κρατήσετε στο ευρώ εξαφανίσατε το ευρώ από την Ελλάδα. Κατασχέσατε τα ευρώ και την ελπίδα»
Τέλος, αναφέρθηκε στην έρευνα αναφορικά με την τρόικα που έχει ξεκινήσει στο ευρωκοινοβούλιο σημειώνοντας ότι «εχει στείλει ερωτηματολόγιο στον πρωθυπουργό. Να δούμε τι θα πει», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ «Μερκελιστών και Κεϊνσιανών, μένει αμέτοχη»
Πηγή: protothema.gr