ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ
Εκτός από τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανοίγουν και θυρίδες- Και «έφοδοι» στα σπίτια επαγγελματιών!- Οι «κρυφές» διατάξεις του φορολογικού πολυνομοσχεδίου -Σειρά σκληρών μέτρων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων
Περισσότερους φόρους και μεγαλύτερο φοροκυνηγητό για όλους από τη μια, αλλά και διατάξεις για συμψηφισμούς στην εφορία και «εισφορά αλληλεγγύης» 300 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές από την άλλη, κρύβει -μεταξύ άλλων- το φορολογικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Η εφορία δεν αποκτά μόνο το δικαίωμα να μπαίνει για έλεγχο ακόμη και στα σπίτια όσων δηλώνουν την κατοικία τους σαν έδρα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να προχωρούν και σε προληπτική κατάσχεση κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και χωρίς δικαστική συνδρομή. Κι αυτό θα γίνεται σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι ο φορολογούμενος πριν από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας δε θα καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.
Εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις θα ανοίγουν θυρίδες και θα δεσμεύουν το περιεχόμενο, είτε σε είδος, είτε σε χρήμα. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για παρακράτηση του εφάπαξ ή τμήματος αυτού για την κάλυψη χρεών προς το Δημόσιο, ακόμη κι αν ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σφίγγει επίσης ο κλοιός για όσους εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 150.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αφενός δε θα χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, αφετέρου θα δεσμεύει το 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη!
Στα 54 άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών κρύβονται μέτρα όπως:
1. Έλεγχοι στα σπίτια φορολογουμένων: αν κτυπήσει το πρωί το κουδούνι, ίσως δεν είναι ο γαλατάς αλλά … η εφορία. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει εντολή Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό συνήθως συμβαίνει για ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν στην εφορία ως έδρα το σπίτι τους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους χώρους που ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα.
2. Φορολογικοί έλεγχοι 24 ώρες: αίρονται οι περιορισμοί που ίσχυαν από τον εσωτερικό κανονισμό των υπουργείων ώστε να μπορούν να απασχολούνται δημόσιοι υπάλληλοι ως ελεγκτές όλες τις ώρες της ημέρας. Δίδεται η εξουσία και στους ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να βάζουν «λουκέτο» και να αναστέλλουν τη λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων, όπως κάνει το ΣΔΟΕ, εφόσον διαπιστώνουν φορολογικές παραβάσεις.
3. Φοροελαφρύνσεις σε κατοίκους μικρών νησιών: αυξάνεται κατά 50% (από 25.000 που ισχύει για τους μισθωτούς σε 37.500 ευρώ) το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 22%, προκειμένου για φορολογούμενους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Αντίστοιχα μειώνονται κατά 40% οι φορολογικοί συντελεστές και για επιχειρήσεις στα νησιά. Και αυτό το μέτρο όμως είναι προσωρινό και θα λήξει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2015, καθώς η Τρόικα ζητά να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και να αντικατασταθούν από στοχευμένα επιδόματα.
4. Φόρος στους εφοπλιστές: Από το 2014 έως και το 2016 οι πλοιοκτήτες θα καταβάλλουν έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης, ίση με το διπλάσιο του φόρου που πλήρωναν την προηγούμενη χρονιά, για πλοία άνω των 500 κόρων. Τα προσδοκώμενα έσοδα στην τριετία φτάνουν στα 300 εκατ.ευρώ.
5. Έμμεσες τεχνικές για τον προσδιορισμό φόρου: εκτός από τις επιχειρήσεις, η εφορία θα υπολογίζει με έμμεσες τεχνικές και τον φόρο για τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή οι ελεγκτές θα μπορούν να προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα με κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή έμμεσες μεθόδους ελέγχου (καταθέσεις, ακίνητα, δαπάνες διαβίωσης κλπ.).
6. Συμψηφισμοί: η Φορολογική Διοίκηση συμψηφίζει απαιτήσεις από φόρους και λοιπά έσοδα του Δημοσίου σε όλη την εν γένει φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 ΚΕΔΕ. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να συμψηφίζει κάθε άλλη απαίτηση σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.
7. Κατάθεση φορολογικών εισοδήματος μέχρι τον Απρίλιο: Γρηγορότερα θα γίνονται δηλώσεις, εκκαθάριση και πληρωμή των φόρων κάθε χρονιάς. Από το 2015 οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Ειδικά για το 2014, οι δηλώσεις θα υποβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου. Διατηρούνται οι τρεις διμηνιαίες δόσεις και η έκπτωση 1,5% αν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ.
8. Χωρίς βιβλία εσόδων-εξόδων μέτοχοι και ομολογιούχοι: Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, μερίδια προσωπικών εταιρειών αλλά και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η απαλλαγή αφορά σε τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες καθώς και για κρατικά ομόλογα, εκτός αν ο φορολογούμενος ασχολείται κατ΄ επάγγελμα με τέτοιες συναλλαγές.
9. Εργαζόμενοι του ΑΘΗΝΑ 2004: απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις για την εφάπαξ συνταξιοδοτική παροχή που εισέπραξαν όσοι εργάστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφόσον προβούν σε εξόφληση του κυρίου φόρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
10. Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων: εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους οι πληρωμές για τόκους δανείων έως 3 εκατ. που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση δανείων τους καθώς και οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%. Ελαφρύνονται επίσης μικρές επιχειρήσεις που πωλούν ρεύμα από φωτοβολταϊκά.
11. Φόροι μεταβίβασης: μειώνεται στο 3% από τις αρχές του 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αλλά η μείωση δεν αφορά μεταβιβάσεις που γίνονται από χαριστική αιτία όπως γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά.
12. Συνταξιοδότηση Γενικών Δ/ντων υπουργείων: καταργείται η δυνατότητα των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων των υπουργείων που απολύονται αυτοδίκαια, να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.
Πηγή: protothema.gr