Ειδικοί της Nomura, Deutsche Bank, Fitch εξηγούν [στη Real News] τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε πείσμα του κλίματος αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση.
Ευθείες αμφισβητήσεις στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας στς αγορές δανεισμού εντός του 2014, εκφράζουν μεγάλοι ξένοι οικονομολόγοι.
Μερικοί εκ των κορυφαίων οικονομολόγων στον κόσμο όπως ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών της Τουλούζης και πρώην σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζακ Ντελπλά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Ευρώπη και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζακ Καϊγιού, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ και ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου Fitch για την Ελλάδα Πολ Ρόουκινς, μίλησαν στην εφημερίδα Real News για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2014.
O Zακ Ντελπλά μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οχι η επιστροφή στις αγορές θα είναι αδύνατη (…). Στους Ελληνες μπορεί να μην αρέσει η Τρόικα, αλλά δανείζει στην Ελλάδα με 2,3% κάτι που η χώρα δεν μπορεί αν βρει πουθενά αλλού. Δεύτερον το δημόσιο χρέος είναι τόσο τεράστιο που κανένας λογικός επενδυτής δεν θα διακινδύνευε να δανείσει την Ελλάδα. Επομένως η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αλλά μαζί με μια αναδιάρθρωση του χρέους.»
Επιφυλακτικός ως προς το ζήτημα είναι και ο Καγιού ο οποίος πιστεύει πως «το 2014 θα ληφθούν αποφάσεις για την καλύτερη διαχείριση των υποχρεώσεων της Ελλάδας», αναφέρει ο Καίγιού ο οποίος προτείνει την μετατροπή των υφιστάμενων κρατικών ομολόγων σε έναν μικρότερο αριθμό, αλλά και την μετακύλιση των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το έτος, επισημαίνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, απλώς ένα πρώτο βήμα γι’ αυτόν τον σκοπό.»
Ο ιθύνων νους της Deutche Bank, δίνει την δική του εκδοχή: «Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν διστακτικές να δανείσουν σε μια χώρα με τόσο υψηλό δείκτη χρέους. Αλλά αυτό μπορεί να μην έχει τόση σημασία για την χώρα σας, καθώς δεδομένου ότι ο Προϋπολογισμός είναι πιθανό να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός, ένας νέος δανεισμός απαιτείται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους».
Τέλος , την άποψη του εκθέτει και ο Πολ Ρούκινς, αναφέροντας πως « επιτυχία του προγράμματος, θα μετρηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές. Ομως η Ελλάδα είναι πιθανό να μην επιστρέψει στις αγορές στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπογραφής και νέου Μνημονίου».