Σε βελγικό έδαφος συναντήθηκαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τετ α τετ, έπειτα από ένα διάστημα δύο χρόνων «αμηχανίας» στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση των δύο αντρών είχε γίνει στις 26 Ιανουαρίου του 2012 στη Μόσχα, με τον κ. Σαμαρά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Πούτιν ως πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μάλιστα επειδή τότε οι δύο άντρες δεν ήταν ομόλογοι, για να παρακαμφθεί το αυστηρό ρωσικό πρωτόκολλο, είχε ανακοινωθεί ότι ο κ. Πούτιν, συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», «αδελφού» κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή συνάντηση Σαμαρά- Πούτιν είναι ένα σαφές σημάδι πως κάτι αρχίζει να κινείται και πάλι στα ελληνορωσικά και ουσιαστικά επισημοποιεί την «αναθέρμανση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι ίδιες πηγές πάντως, διευκρίνιζαν ότι η συνάντηση αυτή είναι διμερής, δηλαδή δεν γίνεται με αφορμή την ελληνική προεδρία, αλλά προγραμματίστηκε με αφορμή την παρουσία και των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες για διαφορετικούς λόγους.
Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για το Συνέδριο «Industry matters» της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών, ενώ ο κ. Πούτιν για την ευρω-ρωσική σύνοδο στην οποία την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο (μόνιμος) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ανδρών, εξετάστηκε η πορεία των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί το ισχυρό ενδιαφέρον της Μόσχας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΕΛΠΕ, αλλά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ενεργό φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς και για τη ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είχε αποχωρήσει τελευταία στιγμή, το περσινό καλοκαίρι, από τη διαγωνιστική διαδικασία για την εξαγορά της ελληνικής εταιρίας, καθώς υπήρξαν πιέσεις από την Κομισιόν πως θα υπάρξει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το αιτιολογικό της δεσπόζουσας θέσης.
Παράλληλα ανοιχτή παραμένει και η εκκρεμότητα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, θέμα που είχε θέσει ο Αντώνης Σαμαράς στον Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε ο κ. Λαβρόφ είχε δηλώσει κατανόηση για το ζήτημα ωστόσο διευκρινίστηκε ότι την οριστική απόφαση θα την λάβει η διαχειρίστρια εταιρία που είναι η Gazprom. Στην επίσκεψη αυτή προετοιμάστηκε και το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει τότε και την «ηθική και πρακτική», όπως είχε πει, στήριξη του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
Πηγή: newpost.gr