Στο διάστημα που μεσολάβησε από το Εurogroup του Ιανουαρίου οι ελληνικές αρχές έκλεισαν μεν κάποια θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών, ωστόσο μένουν ανοιχτά άλλα τόσα με κυριότερο αυτό των δημοσιονομικών κενών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν βοηθάει στο κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων και δεν συμπεριλαμβάνεται στην αλληλογραφία που ανταλλάσουν κυβέρνηση και δανειστές. Οι εταίροι φαίνονται στην παρούσα φάση αρκετά επιφυλακτικοί για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που διαρρέεται από την κυβέρνηση, θεωρώντας πολύ πρόωρο να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις και μάλιστα με τόση βεβαιότητα.
Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει».
Ο αξιωματούχος ενημέρωσε πως οι υπουργοί τη Δευτέρα στο Eurogroup «θα κάνουν έναν απολογισμό της κατάστασης της Ελλάδας, αν και αυτό νομίζω σας το λέω κάθε φορά». Εκτίμησε δε πως «θα υπάρξει προκαταρκτική απόφαση σε σχέση με τη συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου».
Ο ίδιος εμφανίστηκε έκπληκτος για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος: «Είναι εκπληκτικά νωρίς μέσα στη χρονιά για να έχουμε σίγουρη γνώμη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα. Δηλώνω έκπληκτος από την αυτοπεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα». Δήλωσε ωστόσο πως εύχεται η κυβέρνηση να έχει δίκιο.
«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πώς η κυβέρνηση υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν γνωρίζω αν κάνουν λάθος ή το υπολογίζουν σωστά. Πρέπει όμως να σας πω ότι η ίδια η Eurostat εργάζεται πάρα πολύ σκληρά για να ανακοινώσει ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα τον Απρίλιο.
Η ίδια η Eurostat βάζει συχνά υποσημείωση στα νούμερα και τα αναθεωρεί ακόμη και 2 χρόνια μετά.
Θα είμαστε ευχαριστημένοι βέβαια αν το πλεόνασμα θα είναι στο επίπεδο που λέει η κυβέρνηση. Αν είναι αρκετά μεγάλο, τότε η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια». newsbomb.gr