Μετά το «πάγωμα» των διαβουλεύσεων για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές ξεκινούν τη Δευτέρα και η αγωνία κορυφώνεται καθώς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης δεν έχει ληφθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα λιγοστεύουν. «Αγκάθι» αποτελούν οι προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που αφορούν την απελευθέρωση αγορών του γάλακτος και των φαρμάκων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και περίπτωση της ΔΕΗ, όπου θα απαιτηθεί η συγκρότηση ενός μπουκέτου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αποτελούμενο από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες, πετρελαίου και αερίου, που θα αποκοπούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν σε ιδιώτες, Έλληνες η ξένους.
Η στρατηγική της Αθήνας
Στόχος της Αθήνας, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, είναι η επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας πριν το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να δρομολογηθεί η εκταμίευση των επόμενων δόσεων στήριξης για τη χώρα μας.
Η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2014 παραμένει -αφού το κλιμάκιο δεν έχει αναθεωρήσει την άποψή του για την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος- ωστόσο μεταφέρεται για αργότερα όταν θα επιβεβαιωθεί από την Eurostat το πλεόνασμα του 2013 και θα έχουν παρέλθει οι ευρωεκλογές. «Περιμένω από τους εταίρους της Ελλάδας να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας, όπως εμείς τηρήσαμε το δικό μας. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει από την πλευρά τους, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά, με τη φράση του αυτή, ο κ. Σαμαράς εκφράζει την πεποίθηση ότι η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές. Τα στοιχεία της Eurostat θα δημοσιοποιηθούν την 23η Απριλίου και αμέσως μετά -πιθανότατα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου- οι εταίροι μας θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό θα είναι και το μεγάλο «όπλο» του πρωθυπουργού ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, αφού θα είναι σε θέση να ανακοινώσει παροχές σε αυτούς που, όπως τονίζει, «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την κρίση.
Συμβιβασμός όμως φαίνεται να υπάρχει και για τα διαρθρωτικά μέτρα στα οποία μέχρι πρότινος η τρόικα ήταν απόλυτη. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει διαμηνύσει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκταμιεύσεων προτού ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση
Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup Μαρτίου εξέφρασε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.newsbomb.gr