Κι αυτό γιατί οι επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα ξεκινούν τον κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς της κυβέρνησης, αμφισβητούν τα μεγέθη που εμφανίζει η ελληνική πλευρά, κυρίως διότι θεωρούν ότι σημαντικό τμήμα από το πλεόνασμα του 2013 προέρχεται από έκτακτα μέτρα που δεν πρόκειται να επαναληφθούν το 2014.
Με άλλα λόγια, οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη διανομή πλεονάσματος εφόσον δεν θεωρείται πλήρως διατηρήσιμο. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διανείμει το 70% του ποσού που υπερβαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί αυτομάτως για τη μείωση του χρέους. Το 2013, ο στόχος για το πλεόνασμα ήταν μηδέν. Συνεπώς, ό,τι παραπάνω από το «0» πέτυχε η ελληνική πλευρά μπορεί κατά 70% να διανεμηθεί ελευθέρως. Έτσι αν, υποθετικά, το πλεόνασμα ανέλθει σε 1,8 δισ. Ευρώ, τότε η Αθήνα μπορεί να διαθέσει 1,26 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, η τρόικα φέρεται να επιμένει ότι για να υπολογισθεί το ποσό προς διανομή, θα αφαιρεθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα όλα τα μη μόνιμα μέτρα, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν οι στόχοι της επόμενης χρονιάς που προβλέπουν πλεόναμα 1,5% του ΑΕΠ.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν, πάντως, πως το ποσό προς διανομή θα προσεγγίσει ή ακόμη και θα υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τους δύο εταίρους πάντως να διαφωνούν για τον τρόπο διανομής. Ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους προκρίνει το Μαξίμου, μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά αντιμέτωπα με τη φτώχια, μόνους ηλικιωμένους προκρίνει το ΠΑΣΟΚ, με την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει να βρει τους δικαιούχους.
Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησαν και το εν λόγω θέμα στη σύσκεψη του Σαββάτου ενώ η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Αντώνη Σαμαρά. newsbomb.gr