Η παρουσίαση έγινε με κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία, εκτός τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, αλλά και ο καθηγητής Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ομάδας. Ο κ. Σουλτς, αφού σχολίασε θετικά το ότι στην αίθουσα παραβρέθηκαν οι τρεις πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων, αναφέρθηκε στην κοινή απόφασή τους για τη σύσταση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τους ίδιους πόρους, αλλά και στην ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί από τον κ. Μόντι να προεδρεύσει της ομάδας αυτής, γεγονός που αποδέχθηκε επισήμως σήμερα.
«Δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα καθήκοντά σας, κύριε Μόντι» είπε ο κ. Σούλτς και διευκρίνισε: «Από την πλευρά του ΕΚ θεωρούμε ότι οι απόψεις διίστανται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και δεν θα είναι εύκολο να πετύχετε συμβιβαστικές λύσεις». Ευχαρίστησε ακολούθως τον κ. Σαμαρά για το ότι ως προεδρεύων του Συμβουλίου επέτυχε να αποφασισθεί η επιτάχυνση των εργασιών για το θέμα. Ευχαρίστησε, επίσης, και την Κομισιόν για την υποδομή, τη στήριξη και τις απαραίτητες συμβουλές, που προσφέρει. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ισχύοντος συστήματος ιδίων πόρων.
«Όλες οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα είναι περίπλοκο και δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες» είπε και πρόσθεσε: «Η ομάδα Υψηλού Επιπέδου δεν είναι μια τυπική γραφειοκρατική ομάδα. Τα μέλη της θα εργασθούν με πλήρη ανεξαρτησία και με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ΕΕ».
Σχετικά με τη σύσταση της Ομάδας, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι θα απαρτίζεται από υψηλότατους αξιωματούχους και των τριών θεσμικών οργάνων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού συστήματος ιδίων πόρων. Οι προτάσεις της Ομάδας θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, που θα γίνει το 2016. Το Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι αυτές οι προτάσεις θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ με πιο αποτελεσματικό και συνεπή τρόπο. «Θα ήταν ένα πολύ μεγάλο άλμα για την ΕΕ εάν καταλήγαμε σε ένα καινούργιο σύστημα ιδίων πόρων» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. Η σύνθεση της ομάδας ξεκινάει με τρία άτομα, τα οποία όμως -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- δεν επαρκούν για να εξασφαλισθούν οι γεωγραφικές και πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών. «Εφόσον κριθεί απαραίτητο, τα τρία θεσμικά όργανα θα επανεξετάσουν το θέμα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
newsbomb.gr