Με τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης θα συναντηθούν, αύριο Τρίτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Σε θρίλερ εξελίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συνάντηση να διαρκεί για περισσότερες από πέντε ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων παραβρέθηκαν υπουργοί που είχαν ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα.
Η συνάντηση ωστόσο ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα, με τα ανοιχτά μέτωπα να περισσεύουν και τον στόχο για καταρχήν συμφωνία μέχρι την Παρασκευή να απομακρύνεται. Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις συνεχίζονται με σκοπό τουλάχιστον τη συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Ενδεικτική των προθέσεων τη τροίκας ήταν και η δήλωση κυβερνητικού στελέχους εξερχόμενου της σύσκεψης: «Εάν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει πιο απλή δουλειά δεν κλείνουν τα ζητήματα, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στα άλλα θέματα με τα υπόλοιπα υπουργεία»,.
Πάντως υπουργός της κυβέρνησης που αποχωρούσε από τη συνάντηση τα μεσάνυχτα δήλωνε πως «εμμένουμε στις θέσεις μας και σε ό,τι λέει το Μνημόνιο. Δεν έχει κλείσει τίποτα. Θα ξανασυναντηθούμε».
Στις 3 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις» (ειδικά για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύεται σε πρώτιστο ζήτημα των συζητήσεων με την τρόικα). Πρόσθεσε δε, ότι «είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα (σ.σ. τη συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση της δόσης) να κλείσουμε συμφωνία».
Από την πλευρά του, έτερος υπουργός, καταδείκνυε ως επιπρόσθετα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα τριών ακόμη υπουργείων, και ειδικότερα, του Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διαθεσιμότητα- απολύσεις), του Υγείας (διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και του Εργασίας (αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι «εντός στόχων» για τις 4.000 απολύσεις. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν η τρόικα δεχθεί ως απολύσεις τις 1.600 προσωρινές διαταγές και αποτελούν εργαζομένους που έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο, πλην όμως μπορούν με αποφάσεις δικαστηρίου να επανέλθουν στην αρχική τους δουλειά.
Από την άλλη, ζητά αριθμητικό στόχο διαθεσιμότητας για το 2014, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αποσυνδέσει το μέτρο αυτό από τις απολύσεις.
Παράλληλα, ανοιχτό παρέμενε και το ζήτημα με των Κώδικα Δικηγόρων, αρμοδιότητα του υπουργείου δικαιοσύνης.
Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει ο γύρος των διαβουλεύσεων των εκπροσώπων των δανειστών με τα υπουργεία που έχουν ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις. newpost.gr