Η χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και το ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων μπαίνει στον στόχαστρο της Τρόικα. Ηδη έχει παραδοθεί σχετικό έγγραφο με προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο έγγραφο, προτείνονται αλλαγές στο πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, θέσπιση κώδικα δεοντολογίας, αλλά και ρυθμίσεις με στόχο τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την κυβέρνηση, καθώς περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει μεταξύ άλλων τη θέσπιση ορίων στις πάσης φύσεως δαπάνες των κομμάτων, τόσο για τη λειτουργία τους, όσο και κατά τις προεκλογικές περιόδους. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο είναι κάποια από τα προνόμια, όπως το αφορολόγητο στη βουλευτική αποζημίωση, τα επιδόματα γραφείου και δαπανών κίνησης, η μεγάλη ατέλεια στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και η κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων. Ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών -αλλά και κρατικών αξιωματούχων- που θα ανατεθεί σε ειδικό σώμα δικαστών.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των δανειστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Τρόικα αποφεύγει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά οι βασικοί άξονες των προτεινόμενων αλλαγών είναι:
- Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές στον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», ενώ έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.
- Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.
- Καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τώρα, είναι δυνατή η άσκηση «αφανούς» οικονομικής δραστηριότητας μέσω συνεργατών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το έδαφος για σύγκρουση συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
- Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.
Πηγή:iefimerida.gr