Σε δύο ταχύτητες χωρίστηκε το τραπεζικό σύστημα μετά τα αποτελέσματα των stress tests της BlackRock που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτές, οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5,81 δισ. ευρώ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν πρόκειται να προκαλέσουν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών -με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί και να επιμένει για κεφαλαιακό κενό της τάξης των 9 δισ.- παρατείνεται τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές ή και πιθανότατα έως τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο.
Μέχρι να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της τρόικας πίσω από το βέτο που έθεσε για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, το ζωτικό θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα δεν είναι πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες, αλλά ο χρόνος που θα δοθεί σε αυτές προκειμένου να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά. Θα υποβάλουν έως τις 15 Απριλίου τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης, αλλά παραμένει ανοιχτό μέχρι πότε θα πρέπει να καλύψουν τα κενά.
Καθεμία τράπεζα αντιμετωπίζει αυτές τις αβεβαιότητες ανάλογα με τις δυνατότητες και την ευχέρεια κινήσεων που έχει. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Αlpha Bank, που αποτελούν πλέον την πρώτη ταχύτητα του τραπεζικού συστήματος, μπήκαν επικεφαλής της κούρσας συγκέντρωσης κεφαλαίων ανακοινώνοντας αυξήσεις κεφαλαίου.
Η μεν Αlpha, με το πλεονέκτημα ότι είναι η συστημική τράπεζα με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες (262 εκατ. ευρώ), θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου που είχαν δοθεί στην κρίση του 2008. Η δε Πειραιώς απάντησε κιόλας την ίδια ημέρα που η ΤτΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress tests με μια διπλή κίνηση. Εχοντας επίσης περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες (425 εκατ. ευρώ) προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ, με στόχο να αποπληρώσει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, να καλύψει τις ανάγκες των stress tests και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει ότι η Πειραιώς γίνεται η πρώτη που σπάει τον πενταετή αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές, καθώς ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου κύριου χρέους μέσω δημόσιας προσφοράς στις διεθνείς αγορές. Σύμβουλοί της σε αυτό το εγχείρημα είναι οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Η εμπλοκή και μόνο των μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών, ως συμβούλων, στην έκδοση του ομολόγου αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, καθώς όσο σημαντικές κι αν είναι οι αμοιβές, οι διεθνείς τράπεζες δεν αναλαμβάνουν δουλειές που μπορεί να τις εκθέσουν. Η έκδοση ομολόγου από την Πειραιώς είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς ανοίγει μια αγορά κλειστή μέχρι σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ανακοινώθηκε έγινε πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times».
Πηγή: protothema.gr [του Αλέξανδρου Κασιμάτη]