“ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Η ΔΕΞΙΟΣ”, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ
Από τη λεπτομερή περιγραφή των γραφείων -στον πρώτο όροφο μιας οικογενειακής πολυκατοικίας στην Αθήνα- μέχρι τον τρόπο που κινείται και συστήνεται, αλλά και τις πρώτες θέσεις του κόμματος που διακρίνονται, το εκτενές κείμενο στο site του Guardian συστήνει στο διεθνές κοινό το Ποτάμι, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Το κείμενο εκκινεί με τη φράση «Η λέξη στα χείλη όλων στην Ελλάδα είναι “Ποτάμι”». Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Ποταμιού γράφει ο δημοσιογράφος -εννοώντας μάλλον τα γραφεία του protagon- σημειώνοντας ότι ο αρχηγός του κόμματος επιμένει στον ενικό και στο Σταύρος. Του ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη ως τώρα σε κάποιο μέσο συγκεκριμένα. Περηφανεύεται που δεν έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική βάση «ο καθένας φορά τα κομματικά γυαλιά του και βλέπει τον κόσμο, κόκκινο ή μπλε ή πράσινο… Ακόμη και ο τρόπος που κάθονται οι βουλευτές στη βουλή είναι χαζός – σε ομάδες ανάλογα με το κόμμα. Γιατί να μην κάθονται δίπλα σε έναν πολιτικά αντίθετο βουλευτή ώστε να συζητάνε τα θέματα και να προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος;»
Στην ερώτηση γιατί δεν κατεβαίνει το ποτάμι και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η απάντηση είναι «Τι ξέρω για τοπικά θέματα, ας πούμε στην Κρήτη, προκειμένου να προσπαθήσω να επιβάλω μια συνολική εθνική στρατηγική;» Γιατί λοιπόν ξεκίνησε με τις Ευρωκλογές; «Επειδή είναι φτηνό» απάντησε χαμογελώντας στον συνεργάτη του Guardian, ο οποίος κάνει λόγο για την την «αφοπλιστική ειλικρίνεια» του συνομιλητή του.
Αναφέρεται πως το μότο του Ποταμιού είναι «πολιτικοί για όλους» και το σχόλιο του συντάκτη «Παρά τους πολιτικούς περιορισμούς -και ίσως την έλλειψη λούστρου- αυτού που κάνει, το σημαντικό είναι ότι το κάνει. Σε έναν κόσμο φαινομενικά γεμάτο με πολίτες που είναι είτε απαθείς είτε παθητικοί αποδέκτες της κυβερνητικής πολτικής, η ενεργή ιδιοκτησία της μοίρας ατόμου και χώρας πρέπει να ενθαρρύνονται. Σίγουρα θα δεχθεί πυρά τους επόμενους μήνες. Αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για το σύστημα (στάτους κβο)».
Στον επίλογο γίνεται αναφορά και στις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιοί βρίσκονται πίσω από το Ποτάμι, ποιος το χρηματοδοτεί, ποια συμφέροντα εκπροσωπεί. «Οι πολιτικοί παράγοντες και αναλυτές είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν οποιαδήποτε πιθανότητα, εκτός από μία», καταλήγει το άρθρο.« Οτι κάποιοι με ευρεία αποδοχή θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι δεν είναι ευτυχείς με αυτά που τους προσφέρονται και να αποφασίσουν να φτιάξουν κάτι δικό τους. Και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι επιτυχημένο. Αυτή η απλή εξήγηση είναι πολιτικά η πιο επικίνδυνα εκρηκτική και αισιόδοξη.
ΚΑΙ ΤΟ REUTERS…
Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης μετατράπηκε σε «πολιτικό σταυροφόρο» και υπόσχεται να «ταρακουνήσει» την ελληνική πολιτική σκηνή, έχοντας ισχυρή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους του, στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το αφιέρωμά του στον Σταύρο Θεοδωράκη και την προσπάθεια που θα κάνει να προσφέρει κάτι το «διαφορετικό» στον απογοητευμένο από τους πολιτικούς, ελληνικό λαό.
«Η αποστροφή που αισθάνονται πολλοί Έλληνες για τους περισσότερους πολιτικούς, αλλά και η αγανάκτηση, κυρίως της νεολαίας, για την ανικανότητα που επιδεικνύουν στο να επιλύσουν τα τεράστια προβλήματα στη χώρα, έχουν οδηγήσει οπαδούς της Δεξιάς και της Αριστεράς, στους κόλπους του νεοσύστατου κόμματος του Θεοδωράκη» συνεχίζει το Reuters.
Αυτή τη στιγμή μάλιστα, έχει γίνει το πιο πολυσυζητημένο κίνημα στην Ελλάδα, τονίζει ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Γκάουντ.
Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ίδρυσή του, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Ποτάμι» διασφαλίζει περίπου το 6% των ψήφων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -ποσοστό, που είναι μεγαλύτερο και από κόμματα τπυ παλαιού κατεστημένου, όπως το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας το ως τέταρτο ή πέμπτο κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι διπλές εκλογές του Μαΐου (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) αποτελούν ένα ισχυρό τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, καθώς τα μέτρα που προωθεί προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στα λαϊκά στρώματα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου να εκπληρώσει η Ελλάδα τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του κόμματος του Θεοδωράκη θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση τόσο για τον Σαμαρά, όσο και για τον μεγάλο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και η μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψηφοφόρων για το «Ποτάμι», σύμφωνα με το Reuters.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Ο Θεοδωράκης έγινε διάσημος στην Ελλάδα από μια εβδομαδιαία, κοινωνικού περιεχομένου εκπομπή, η οποία παρουσίαζε θέματα όπως η κατάσταση των αστέγων, οι ανήλικοι στις φυλακές, οι τοξικομανείς κ.ά. Έκανε τα ρεπορτάζ του με ένα σακίδιο στην πλάτη (αποτελεί μεγάλο μέρος της γοητείας του) και πλέον έρχεται να κατηγορήσει ανοικτά την παλιά πολιτική κουλτούρα, ότι είναι η απόλυτη υπεύθυνη που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας».
«Σε αυτήν την χώρα, δεν έχει πλέον κανέναν νόημα να δηλώνεις αριστερός ή δεξιός» αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο παλαιότερες δηλώσεις του γνωστού δημοσιογράφου.
«Όταν υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα, όταν αισθανόμαστε ότι το πλοίο βουλιάζει, δεν θα μας νοιάζει αν μας σώσει ένας αριστερός ή ένας δεξιός μηχανικός. Θέλουμε απλά να είναι καλός… Δεν έχουμε και δεν θέλουμε την υποστήριξη οποιουδήποτε πολιτικού. Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε νέο αίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή» υπογραμμίζει ακόμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε αποσπάσματα συνεντεύξεών του στα ελληνικά ΜΜΕ, που μεταδίδει το Reuters.
Ντυμένος με τζιν και ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι, ο Θεοδωράκης έχει την «έδρα του» σε μια μουντή και γκρίζα πολυκατοικία της Αθήνας. Μια μάσκα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαμόγελα σε έναν από τους τοίχους. Το διάσημο άλμπουμ των Beatles, «Abbey Road», καλύπτει τον τοίχο ενός άλλου δωματίου.
Με σύνθημα «Πολιτική για όλους» ο Θεοδωράκης δρομολογεί τώρα μια πανεθνική περιοδεία-καμπάνια και υπόσχεται να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 28%, ενισχύοντας τις προοπτικές απασχόλησης για τη νεολαία, μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών και αναδιοργανώνοντας το σύστημα Δικαιοσύνης.
Περαστική μόδα ή νέα μεγάλη δύναμη;
Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα έχει γίνει άνω-κάτω από την κρίση χρέους που την ανάγκασε να διασωθεί δύο φορές από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναγκάζοντάς την να πάρει αυστηρά μέτρα λιτότητας, συνεχίζει στο αφιέρωμά του το Reuters.
Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να κυβερνούν με τεράστια δυσκολία, αλλά η δύναμη του ΠΑΣΟΚ έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί, και μέχρι στιγμής διάφορες ομάδες κεντροαριστερών κινημάτων διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της αποσύνθεσης του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή από την άλλη πλευρά έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην πολιτική σκηνή, αντανακλώντας την ενίσχυση της πόλωσης του λαού -προϊόν της δυσαρέσκειάς του.
«Θα μπορέσει το «Ποτάμι» να επωφεληθεί από τον κατακερματισμό των κομμάτων και να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή;» διερωτάται το Reuters. «Μένει να το δούμε, αλλά ειδικοί αναλυτές λένε το επίπεδο της υποστήριξης που έχει πάρει μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι εξαιρετικά ισχυρό».
«Πολλά νέα κόμματα ξεφύτρωσαν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παίρνουν μέχρι 1%, όχι περισσότερο» δήλωσε στο πρακτορείο ο Κώστας Παναγόπουλος, δημοσκόπος της ALCO.
«Το Ποτάμι έχει προς το παρόν όλα τα στοιχεία που πληρούν το προφίλ ενός κόμματος που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά… Θα δούμε αν θα γίνει πραγματικότητα αυτό ή αν θα είναι ακόμα μία περαστική μόδα» συμπλήρωσε.
Το «Ποτάμι» έχει ήδη καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να «κλέψει την παράσταση», παρά τις αντιδράσεις πολλών κομμάτων, κυρίως της Αριστεράς, που το επικρίνουν ως μια «αόριστη ομάδα, χωρίς συγκεκριμένες και συνεκτικές προτάσεις» καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: iefimerida.gr, protothema.gr